Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia intenționează să continue să pompeze gaze naturale spre Uniunea Europeană via Ucraina, dar a adăugat că Moscova nu poate forța Kievul să respecte un acord de tranzit care expiră la finele acestui an, transmite Reuters.
"În ceea ce privește Ucraina, chiar dacă pare ciudat, nu abandonăm acest tranzit. De ce? Pentru că noi, și Gazprom, intenționam să ne onorăm obligațiile față de clienții noștri cu care avem contracte pe termen lung", a spus Putin la forumul economic de la Vladivostok.
"Există un acord de tranzit care expiră la 31 decembrie, anul curent. Dar dacă Ucraina refuză tranzitul, ei bine, nu putem să o forțăm", a adăugat Putin.
Președintele Rusiei a mai spus că principalii clienți ai Gazprom din Europa nu par să dorească o încheiere a acordului de tranzit, chiar dacă au furnizat asistență militară Ucrainei, scrie Agerpres.
Gazoductul Urengoy - Pomary - Uzhgorod, care datează din perioada sovietică, transportă gaze naturale din vestul Siberiei în Europa via punctul Sudzha din regiunea Kursk din Rusia. De acolo intră pe teritoriul Ucrainei în direcția Slovacia. Pe teritoriul Slovaciei, conducta de gaze se împarte în două ramuri: una care merge spre Cehia și cealaltă spre Austria. Principalii cumpărători de gaze naturale rusești sunt: Ungaria, Slovacia și Austria.
Dacă Ucraina va refuza să mai permită tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, Rusia ar putea utiliza conducta TurkStream, amplasată pe fundul Mării Negre, pentru a aproviziona Europa.
"Ucraina refuză tranzitul gazelor noastre, ceea ce înseamnă că volumele de gaze care intră în Europa vor scădea", a spus Putin. "Ele vor urma alte rute, în special TurkStream, poate și prin conducta Blue Stream spre Turcia. Însă asta este alegerea lor. Cum îi va afecta, nu știu", a adăugat liderul rus.
CITEȘTE ȘI MOL a început să producă hidrogen verde în cea mai mare fabrică din regiuneCa urmare a invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantități de gaze rusești care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în țări, precum Austria, Ungaria și Slovacia.
Datele Gazprom arată că, în 2022, Rusia a livrat Europei o cantitate de 63,8 miliarde metri cubi de gaze, prin diferite rute, dar aceste volume au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi anul trecut.
Comparativ, înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre piețele sale cheie din Europa și Turcia.