Președintele rus Vladimir Putin a deplâns prăbușirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii ca fiind dispariția a ceea ce el a numit ”Rusia istorică” și a spus că criza economică care a urmat a fost atât de gravă încât a fost forțat uneori să trăiască la lumina lunii și să lucreze ca șofer de taxi, transmite Reuters.
Comentariile lui Putin, difuzate duminică de televiziunea de stat din Rusia, ar putea alimenta și mai mult speculațiile criticilor săi cu privire la intențiile sale de politică externă, potrivit cărora plănuiește să recreeze Uniunea Sovietică și ia în calcul un atac asupra Ucrainei, o noțiune pe care Kremlinul a respins-o ca având rolul să provoace frică, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”A fost o dezintegrare a Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică”, a spus Putin despre destrămarea din 1991, în comentarii difuzate duminică, în cadrul unui film documentar intitulat „Rusia. Istoria nouă”, potrivit agenției de presă de stat RIA.
”Ne-am transformat într-o țară complet diferită. Și ceea ce a fost construit de-a lungul a 1.000 de ani a fost în mare parte pierdut”, a spus Putin, spunând că 25 de milioane de ruși din țările proaspăt independente s-au trezit brusc izolați de Rusia, parte a ceea ce el a numit ”o tragedie umanitară majoră”.
Putin a descris, de asemenea, pentru prima dată cum a fost afectat personal de vremurile economice grele care au urmat prăbușirii sovietice, când Rusia a suferit o inflație de două cifre.
"Uneori (eu) a trebuit să trăiesc la lumina lunii și să conduc un taxi. Este neplăcut să vorbesc despre asta, dar, din păcate, a avut loc și asta", a spus președintele.
Putin, care a servit în KGB-ul din era sovietică, a numit anterior prăbușirea Uniunii Sovietice, care a fost condusă de la Moscova, drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea, dar noile sale comentarii arată cum a văzut-o în mod specific ca fiind un regres pentru puterea rusă.
Ucraina a fost una dintre cele 15 republici sovietice, iar Putin a folosit un articol îndelungat, publicat pe site-ul Kremlinului în acest an, pentru a explica de ce crede că vecinul de la sud al Rusiei și poporul ei fac parte integrantă din istoria și cultura Rusiei.
Această viziune este respinsă de Kiev ca o versiune a istoriei motivată politic și suprasimplificată.
Occidentul a acuzat Rusia că a desfășurat zeci de mii de trupe în apropierea Ucrainei, în pregătirea unui posibil atac, posibil din ianuarie.
Grupul celor Șapte democrații bogate ale lumii a avertizat duminică Moscova cu privire la consecințe graveși costuri severe dacă va ataca Ucraina.
Kremlinul a spus că Rusia nu are de gând să lanseze un nou atac asupra Ucrainei și că Occidentul pare să se fi convins de intențiile agresive ale Moscovei pe baza a ceea ce numește povești false din media occidentală.
Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014 și i-a susținut pe separatiștii care au preluat contro