Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a avut o intervenție prin legătură video în fața liderilor statelor UE reuniți la un summit la Bruxelles, unde el a evaluat prin scurte descrieri fiecare dintre aceste țări, inclusiv România, în funcție de modul în care sprijină Ucraina în fața invaziei ruse, potrivit agenției EFE.
Zelenski a acordat o atenție specială Ungariei conduse de Viktor Orban, față de care a venit cu o pledoarie încercând să-l convingă să susțină oprirea importurilor energetice din Rusia și să autorizeze tranzitul armelor occidentale destinate Ucrainei, scrie Agerpres. Vezi AICI reacția lui Orban.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luând cele 27 de țări ale UE la rând, când a ajuns la Ungaria președintele ucrainean a spus, adresându-se lui Orban: ''Vreau să mă opresc aici și să fiu onest. Odată pentru totdeauna. Trebuie să te hotărăști cu cine ești (...) Ai îndoieli dacă să impui sancțiuni sau nu? Ai îndoieli dacă să lași armele să treacă sau nu? Ai îndoieli dacă să faci comerț cu Rusia sau nu? Nu mai este timp pentru îndoieli. Trebuie să te decizi acum. Credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în oamenii tăi''.
În mesajul său pentru Orban, Zelenski a elogiat frumusețea capitalei Budapesta, dar a încercat de asemenea să-l sensibilizeze pe premierul ungar evocând tragedia Mariupolului, orașul ucrainean de la Marea Azov asediat de trupele ruse. Purtătorul de cuvânt al lui Orban a răspuns ulterior cererilor lui Zelenski, reafirmând, potrivit MTI, că Ungaria dorește să rămână în afara acestui război, nu va permite ca transporturi de arme să-i tranziteze teritoriul și nici nu va trimite arme Ucrainei.
În discursul susținut în fașa liderilor europeni Zelenski a formulat critici și la adresa blocului comunitar în ansamblu, considerând că sancțiunile impuse Rusiei au venit ''puțin cam târziu'', dar la final a asigurat că Ucraina ''crede în Uniunea Europeană'', la care dorește să adere cât mai repede.
În pofida acestor critici, el a evaluat în general favorabil pozițiile individuale ale statelor membre, cu excepția Ungariei și cu alte câteva aprecieri mai rezervate, mai ales față de Germania:
''Lituania este cu noi''
''Letonia este cu noi''
''Estonia este cu noi''
''Polonia este cu noi''
''Franța - Emmanuel (Macron-n.r.) cred într-adevăr că este cu noi''
''Slovenia este cu noi''
''Slovacia este cu noi''
''Republica Cehă este cu noi''
''România știe ce este demnitatea și va fi cu noi în momentul crucial''
''Bulgaria este cu noi''
''Grecia, cred, este cu noi''
''Germania ... puțin cam târziu. Credem că și Germania va fi cu noi în momentul crucial''
''Portugalia, în fine, aproape...''
''Croația este cu noi''
''Suedia, galbenul și albastrul (culorile drapelului suedez, aceleași cu ale celui ucrainean n.red) trebuie să fie mereu împreună''
''Finlanda știu că este cu noi''
''Olanda este cu rațiunea, așa că vom găsi puncte în comun''
''Malta,cred că o vom convinge''
''Danemarca, cred că o vom convinge''
''Luxemburg, ne înțelegem între noi''
''Cipru, cred cu adevărat că este cu noi''
''Italia, mulțumim pentru sprijinul tău''
''Spania, vom găsi puncte în comun''
''Belgia, vom găsi argumente''
''Austria, alături de ucraineni, este o oportunitate''
''Irlanda, în fine, aproape...''