Secretarul de Stat american Mike Pompeo a îndemnat Ungaria luni, la Budapesta, să nu lase Moscova ”să adâncească disensiunile” între occidentali, în contextul în care această țară membră NATO este considerată tot mai ”permeabilă” intereselor ruse și chineze, relatează AFP.
”Rușii și chinezii au sfârșit prin a obține tot mai multă influență aici, or ei nu împărtășesc în vreun fel idealurile americane care ne sunt atât de dragi”, a declarat el pentru presă, înaintea unei întâlniri cu premierul Viktor Orban, în prima zi a unui miniturneu în Europa Centrală, scrie News.ro.
”Noi nu putem să-l lăsăm (pe președintele rus Vladimir) Putin să adâncească disensiuni între prieteni în NATO”, a adăugat șeful diplomației americane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Washingtonul este îngrijorat de tendința orientală a diplomației ungare, foarte activă de câțiva ani în dezvoltarea relațiilor sale politice și economice cu Moscova și Beijingul.
Viktor Orban l-a primit pe președintele rus Vladimir Putin în două rânduri, în 2017, și pledează în favoarea unei ridicări a sancțiunilor europene impuse Rusiei.
El a semnat, de asemenea, în 2014, un împrumut controversat cu Rusia în vederea finanțării unicei centrale nucleare ungare. Cooperarea între cele două țări este deosebit de dezvoltată în sectorul energetic, într-un context de dependență a Ungariei de hidrocarburi ruse. Mike Pompeo urma să evoca susținerea lui Orban față de un gazoduct ruso-turc - Turkstream.
Șeful diplomației ungare Peter Szijjarto a catalogat drept o ”enormă ipocrizie” criticile Rusiei ale Occientului, care colaborează altfel cu Moscova în sectorul energetic.
China se află, de asemenea, în centrul unor eforturi diplomatice ale lui Viktor Orban, care a decretat în 2014 ”deschiderea către Est” a Ungariei. În pofida faptului că Beijingul este încă departe în a se afla între principalii investitori în țară, șeful Guvernului ungar se felicită din cauza faptului că ”centrul economiei mondiale este pe cale să se răstoarne de la Vest către Est, de la Atlantic către Pacific”.
”RISCURI” LEGATE DE HUAWEI
Mike Pompeo vrea să abordeze un recent acord între Budapesta și gigantul chinez în domeniul telecomunicațiilor Huawei în vederea dezvoltării rețelei 5G în Ungaria.
Pe site-ul său de Internet, Huawei, care le provoacă occidentalilor îngrijorări tot mai mari cu privire la eventuale veleități de spionaj în favoarea Beijingului, prezintă filiala ungară drept ”un hub pentru Europa”.
”Noi vrem să indicăm împreună cu ei avantajele și riscurile legate de utilizarea unui asemenea echipament”, a declarat Pompeo.
CITEȘTE ȘI Brexit: Negociatorul-șef UE îndeamnă Londra ”să cedeze asupra a ceva”Aceasta este prima vizită oficială a administrației Trump la Guvernul ungar, care se află între puținii susținători revendicați ai președintelui american în cadrul Uniunii Europene (UE) - majoritar foarte critică față de asalturile contra multeralismului și diplomației americane imprevizibile.
În septembrie, premierul național-coservator ungar nu a ezitat să-l catalogheze pe Trump drept un ”simbol” al mișcării suveraniste, după discursul anti-”mondialist” al acestuia în Adunarea Generală a ONU.
Această apropiere ideologică a permis o încălzire a relațiilor între Washington și Budapesta, în contextul în care, lui Viktor Orban, administrația Obama i-a reproșat cu regularitate aducerea unor atingeri la adresa libertății presei, a justiției și societății civile. Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a fost chemat la ordine în mai multe rânduri de către instituții europene pe aceste teme.
Administrația Trump nu-i acordă, cu toate acestea, un cec în alb, iar Pompeo s-a întâlnit, la Budapesta, cu organizații în domeniul apărării drepturlor luate drept țintă, în ultimii ani, de către puterea ungară, care le acuză că sunt în favoarea imigrației - obsesia și calul de bătaie a lui Orban.
Premierul populist ungar a pus Statele Unite într-o situație stânjenitoare prin faptul că a atacat Universitatea Europei Centrale (CEU), o presigioasă instituție de drept american fondată la Budapesta de către miliardarul american de origine ungară George Soros.
”Nici afacerea CEU, nici situația democrației ungare nu ar fi obligat Statele Unite să-și arate mușchii, însă Rusia și China sunt altă poveste”, notează site-ul ungar de știri index.hu.
Șeful diplomației americane își continuă miniturneul în Slovacia, marți, apoi în Polonia, unde se desfășoară miercuri și joi o reuniune consacrată influenței Iranului în Orientul Mijlociu.
Great to be in Budapest. The U.S.–#Hungary relationship is important, and I look forward to a successful visit. Thanks to #USAmbHungary for the warm welcome. pic.twitter.com/tx4X6SL1lP
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) February 11, 2019