Ungaria majorează salariul minim

Ungaria majorează salariul minim
scris 16 nov 2023

Guvernul Ungariei va majora de luna viitoare salariul minim cu 15%, la 266.800 forinți (709 euro), în timp ce în cazul absolvenților de studii superioare salariul minim crește cu 10%, la 326.000 forinți, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, după finalizarea acordului între Guvern, angajatori și angajați, transmite MTI.

Marton Nagy a făcut apel la eforturi suplimentare pentru prezervarea valorii reale a salariilor în 2024 și a cerut tuturor firmelor să implementeze noi majorări salariale, în linie cu poziția lor financiară și de pe piață, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Plățile cash, limitate în Republica Moldova CITEȘTE ȘI Plățile cash, limitate în Republica Moldova

Guvernul va iniția discuții menite să reformeze sistemul de salarizare, pentru a se asigura protecția valorii reale a salariilor pe termen lung, a declarat oficialul ungar.

Guvernul va continua să lucreze „pentru a contrabalansa impactul războiului și al sancțiunilor, în vederea protejării familiilor, sprijinind creșterea economiei și sporind competitivitatea mediului ungar de afaceri, a adăugat ministrul Dezvoltării Economice. Acesta susține că obiectivul în 2024 este o creștere de 4% – 5% a valorii reale a salariilor.

Conform Eurostat, 13 state membre din estul și sudul UE aveau la începutul acestui an salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croația (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro), Polonia (655 euro), Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) și Portugalia (823 euro).

Guvernul premierului Viktor Orban s-a angajat să revigoreze economia anul viitor în mare parte prin stimularea consumului, care s-a prăbușit în acest an, deoarece gospodăriile s-au confruntat cu o inflație care a depășit 25% pe an în primul trimestru, cea mai mare rată din Europa, scrie Reuters.

Viktor Orbán: La fiecare ceremonie este important să fie rostit și numele Diavolului. George Soros CITEȘTE ȘI Viktor Orbán: La fiecare ceremonie este important să fie rostit și numele Diavolului. George Soros

Se așteaptă ca inflația să încetinească la aproximativ 7% până la sfârșitul anului, dar datele privind vânzările cu amănuntul nu au arătat până acum o redresare a consumului. Economia s-ar putea contracta în acest an sau, în cel mai bun caz, ar putea stagna, pe baza celor mai recente indicații guvernamentale.

Cu toate acestea, la fel ca în alte părți din regiune, piața forței de muncă a rămas rezistentă la încetinirea creșterii economice, deoarece lipsa cronică de lucrători calificați a consolidat puterea de negociere a angajaților, pe fondul unei rotații ridicate.

„O redresare a cererii ar putea contribui la creșterea economică în viitor, deoarece salariile reale au fost probabil în teritoriu pozitiv în septembrie”, a declarat Nagy, adăugând că guvernul a urmărit să mențină o „creștere dinamică a salariilor”.

Într-un raport publicat luna aceasta, Fondul Monetar Internațional avertizează că majorările semnificative ale salariilor minime planificate anul viitor în Europa Centrală sporesc riscul unei inflații mult mai persistente sau a pierderii de locuri de muncă, pe fondul creșterii relativ slabe a productivității în regiune.

Deși din 2019 salariul minim a crescut în mare măsură în linie cu inflația, este nevoie în continuare de prudență, a declarat pentru Reuters Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

„În unele țări din CEE, sunt planificate anul viitor majorări semnificative ale salariilor minime. Este posibil ca firmele să absoarbă aceste creșteri prin profituri mai scăzute, dar există de asemenea riscul ca aceste majorări să aibă ca rezultat o inflație mult mai persistentă sau reducerea forței de muncă, în special ținând cont de creșterea relativ slabă a productivității în regiune”, susține oficialul FMI.

Intrarea Ucrainei în UE ar fi o \ CITEȘTE ȘI Intrarea Ucrainei în UE ar fi o "catastrofă" pentru agricultura europeană, afirmă liderul principalului sindicat agricol francez

Pentru echilibrul corect, Gottlieb a explicat că politica fiscală și alte forme de protecție socială, mai degrabă decât doar salariul minim, ar trebui să fie principalele instrumente pentru sprijinirea angajaților cu venituri mai scăzute.

El a adăugat că majorarea salariilor nominale în Europa Centrală, unde există o înăsprire a pieței forței de muncă, rămâne „extrem de solidă” și trebuie să încetinească suplimentar pentru ca inflația să revină la țintele băncilor centrale.

„Aceasta necesită ca cererea să evolueze într-un mod în care firmele să aibă mai puține șanse să treacă asupra consumatorilor majorările de prețuri. Din acest motiv, este important ca politicile macroeconomice să nu slăbească prematur sau prea rapid”, susține oficialul FMI.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
migratie