Entități apropiate de premierul ungar Viktor Orban au participat în secret la preluarea principalului post TV de știri european, Euronews, conform unei investigații realizate de media maghiare, franceze și portugheze, citată de AFP.
Oficial, fondul de investiții Alpac Capital, cu sediul în Portugalia, a achiziționat o participație majoritară la Euronews în iulie 2022, pentru o sumă de aproximativ 170 de milioane de euro, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacția fusese validată în mai 2022 de Ministerul francez al Finanțelor, în contextul în care Euronews, ce își are sediul la Lyon, este o companie de drept francez într-un sector strategic, cel al mass-media.
Cel puțin o treime din fonduri provin din surse legate de Viktor Orban, au dezvăluit site-ul maghiar de investigații Direkt36, cotidianul francez Le Monde și săptămânalul portughez Expresso.
Fondul Szechenyi din Ungaria, un organism aflat la momentul tranzacției sub tutela unei fundații prezidate de ministrul Economiei, Mihaly Varga, a contribuit cu 45 de milioane de euro, conform unor documente interne.
O prezentare PowerPoint "strict confidențială" obținută de Direkt36 sugerează că în decizie au jucat un rol și considerente de ordin politic. Unul dintre obiectivele operațiunii a fost reducerea "simpatiei de stânga" din mass-media, deoarece Euronews este "influent asupra politicilor UE".
CITEȘTE ȘI Ușa calului bancar austriac și fricoasa BCEDirectorul Alpac Capital, Pedro Vargas David, este, de asemenea, fiul fostului europarlamentar Mario David, fost consilier și prieten personal al lui Orban.
Principalul partener în operațiunile de comunicare ale guvernului ungar, New Land Media, a acordat un împrumut de 12,5 milioane de euro unei filiale maghiare a Alpac Capital implicată în achiziție, a confirmat proprietarul său, Gyula Balasy, pentru Direkt36.
O sursă din interior citată de publicație a declarat că este evident că ordinul de finanțare a investiției a venit "de sus".
CITEȘTE ȘI Analiză a presei grecești: Creșterea rolului militar al României și planurile GrecieiDe la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, peisajul mediatic a fost profund remodelat: mass-media publice au devenit releul politicii oficiale, în timp ce apropiați ai guvernului au cumpărat părți întregi din sectorul mass-media privat.
Euronews, Szechenyi Funds și New Land Media nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii, precizează AFP.
CITEȘTE ȘI Cipurile produse în Rusia au o rată a defectelor de 50%Intervievat de AFP, secretarul de presă al lui Viktor Orban, Bertalan Havasi, a declarat că guvernul ungar "nu știe" de acord.
Pentru moment, jurnaliștii Euronews contactați de Le Monde nu au constatat nicio influență editorială asupra subiectelor maghiare sau europene.
Cu toate acestea, sindicatele au denunțat contractele de publicitate semnate cu țări precum Azerbaidjan și Arabia Saudită, despre care spun că afectează conținutul.
CITEȘTE ȘI Viktor Orban scoate iar la înaintare campania anti-SorosCanal de știri non-stop lansat în 1993 de aproximativ 20 de posturi de televiziune europene, Euronews a transmis inițial din Lyon în 15 limbi, cu o redacție de 400 de jurnaliști.
Furnizând informații unui număr de peste 400 de milioane de gospodării din 160 de țări, acesta a trecut printr-o serie de restructurări începând din 2020, personalul fiind redus la jumătate, iar o redacție a fost redistribuită la Bruxelles, cât mai aproape posibil de instituțiile europene.