Ungaria își consolidează poziția de hub regional: pentru prima dată în istorie exportă gaze în Ucraina

Ungaria își consolidează poziția de hub regional: pentru prima dată în istorie exportă gaze în Ucraina
scris 2 feb 2022

Ungaria își consolidează poziția de hub gazier regional, marți, în premieră fiind exportate gaze în Ucraina, țară din care, tradițional, maghiarii importau gazele rusești contractate. Tot marți, la Moscova, premierul Viktor Orban i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin majorarea livrărilor de gaze rusești către Budapesta.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente
Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, Ungaria importă gaze rusești prin TurkStream, pe traseul Bulgaria-Serbia, după ce tot anul trecut a folosit România drept țară de tranzit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Marți, pentru prima dată în istorie, a început importul fizic de gaze din Ungaria în Ucraina. Anterior, sistemul de transport putea funcționa doar în direcția opusă, din Ucraina spre Ungaria”, a anunțat CEO-ul operatorului de transport ucrainean, Sergi Makogon.

Ucraina poate importa în prezent gaze (chiar dacă majoritatea tot rusești ca proveniență) pe două rute: Slovacia și Ungaria.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

În plus, pe ruta ungară, ucrainenii vor putea importa și gaz natural lichefiat din terminalul croat de pe insula Krk.

Pentru februarie 2022, traderii au rezervat în punctele de interconectare ucrainene o capacitate de import de peste 195 de milioane metri cubi (74,5 GWh/zi), din care 124,8 milioane metri cubi (4,46 milioane de metri cubi sau 47,7 GWh pe zi) din Ungaria.

Comparativ, rezervările de capacitate de import ale României pentru luna februarie se ridică la 145,8 GWh/zi, mai mari decât cele de 142,6 GWh/zi efectuate pentru luna februarie, însă mult mai reduse decât cele de 175 GWh/zi din ultima lună a anului trecut.

Potrivit rezultatelor ultimilor licitații de rezervare de capacitate, România va importa probabil în continuare la capacitate maximă gaz din Ungaria (77 GWh/zi rezervați).

VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost

În timp ce rezervările prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria au scăzut de la 105 GWh/zi în decembrie 2021 la 10,5 Gwh/zi, cele din punctul Isaccea (pe granița cu Ucraina), care erau inexistente în decembrie 2021, au crescut de la 48 GWh/zi în ianuarie la 56,8 GWh/zi în februarie.

Acordul pe 15 ani, care aduce Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an pe rute care evită Ucraina, a intrat în vigoare în octombrie, cu o opțiune de modificare a cantităților achiziționate după 10 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
ungaria
hub
export
ucraina
românia