Ungaria a suferit în 2021 cea mai pronunțată scădere a populației din 1876, dacă se iau în calcul doar anii de pace, din cauza impactului pandemiei într-o țară în care existau deja probleme de sănătate publică, relatează agenția EFE.
Potrivit datelor preliminare oficiale, un total de 153.000 de persoane au decedat în Ungaria anul trecut, numărul cel mai mare de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dintre acestea, 29.649 de persoane au murit anul trecut de coronavirus, ceea ce situează țara central-europeană pe poziția a patra la nivel mondial cu cea mai mare rată de mortalitate raportat la populație, după Peru, Bulgaria și Bosnia, potrivit datelor de pe platformele Worldometers și Our World in Data.
COVID-19 în Ungaria: Îmbolnăviri puține, morți mulți
Cu toate că, de la începutul pandemiei, incidența cazurilor de îmbolnăvire a fost sub media Uniunii Europene, rata de fatalitate (raportul dintre numărul de decese și cel de infectări) a fost mereu foarte ridicată și în prezent este de patru ori mai mare decât media comunitară și a patra cea mai mare între cele 27 de state membre ale UE.
Mortalitatea ridicată în 2021 nu a fost „compensată” nici măcar prin cele 93.000 de nașteri înregistrate anul trecut, cea mai mare cifră într-un deceniu.
Astfel, populația Ungariei a scăzut în 2021 cu 60.000 de persoane, cel mai pronunțat declin din 1876 - când au început să se întocmească statistici demografice -, luând în calcul doar perioadele de pace.
CITEȘTE ȘI Lansare proiect „Era digitalizării în mentenanță”Această scădere a populației a agravat problema demografică cronică a Ungariei, care, conform proiecțiilor, ar urma să piardă până în 2040 circa un milion de locuitori, adică 10% din populația actuală, de sub 10 milioane de locuitori.
Pe fondul acestor date, guvernul de la Budapesta și-a schimbat discursul.
În septembrie 2020, când rata mortalității se situa încă sub media europeană, premierul ultranaționalist Viktor Orban afirma că numărul deceselor era o dovadă a succesului strategiei guvernamentale.
Acum, șeful cancelariei premierului, Gergely Gulyas, a ajuns să pună mortalitatea ridicată pe seama faptului că „societatea ungară nu este într-o stare bună din punctul de vedere al unei vieți sănătoase”.
Executivul ungar a insistat să transfere responsabilitatea pe umerii cetățenilor, argumentând că cea mai bună protecție o reprezintă vaccinul și că demersul de a se vaccina sau nu este o decizie individuală a fiecărui cetățean, notează EFE.
Ritmul vaccinării, care a fost mai rapid la început, a stagnat și se situează în prezent la 63%.
La rândul să, opoziția dă vina pe executiv pentru cele aproape 42.000 de decese pe care le-a lăsat în urmă coronavirusul în Ungaria de la izbucnirea pandemiei.
„Acest număr demonstrează că gestionarea pandemiei de către guvernul Orban a eșuat”, a declarat recent candidatul comun al opoziției, Peter Marki-Zay, care la scrutinul din 3 aprilie va încerca să-l învingă pe Orban, la putere din 2010.