Ungaria intenționează să plătească pentru gazul rusesc în euro prin intermediul Gazprombank (GAZP.MM), care va converti plata în ruble, pentru a îndeplini o nouă cerință stabilită de președintele Vladimir Putin, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, citat de Reuters.
Putin a avertizat Europa că riscă să i se întrerupă livrările de gaze dacă nu plătește în ruble, în contextul în care încearcă să se răzbune pe sancțiunile occidentale pentru invazia Moscovei în Ucraina, arată g4media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cadrul acestui sistem, subsidiara grupului energetic maghiar MVM CEE Energy, ar plăti o viitoare factură în euro, pe care Gazprombank ar urma să o convertească în ruble și apoi să o transfere către Gazprom Export din Rusia, a declarat Szijjarto într-o conferință de presă.
Cu câteva săptămâni înainte de scadența facturilor, Comisia Europeană a declarat că cei care au contracte care prevăd plata în euro sau dolari ar trebui să se limiteze la aceste sume.
Premierul Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Ungaria este pregătită să plătească ruble pentru gazul rusesc, făcând notă aparte din discursul Uniunii Europene, care a căutat să facă front comun, pentru a se opune cererii Moscovei de plată în această monedă.
„În ceea ce privește plata în ruble, avem o soluție care nu încalcă nicio sancțiune, dar în același timp asigură aprovizionarea cu gaze a Ungariei”, a declarat Szijjarto.
Szijjarto a precizat că opțiunea de a plăti facturile în altă monedă în loc de euro a fost inclusă într-un contract bilateral între CEE Energy și Gazprom Export încheiat în septembrie, care va fi acum modificat pentru a reflecta schimbările planificate.
El nu a intrat în detalii și nu a fost clar dacă scăderile monedei rusești vor afecta în vreun fel noile condiții de plată.
Szijjarto a adăugat că Ungaria, care se bazează pe Rusia pentru cea mai mare parte a petrolului și gazelor sale, s-a opus ca UE să adopte o abordare comună a problemei, pe care Budapesta o consideră o chestiune bilaterală.
Orban, al cărui guvern a întreținut relații de afaceri strânse cu Moscova timp de peste un deceniu, a ajuns la putere pentru al patrulea mandat consecutiv în urma alegerilor de acum o săptămână, în parte pe baza promisiunii de a păstra securitatea aprovizionării cu gaze pentru gospodăriile maghiare.
Executivul Uniunii Europene elaborează propuneri pentru un embargo petrolier al UE asupra Rusiei, au declarat luni miniștrii de externe ai Irlandei, Lituaniei și Olandei, deși nu există încă un acord pentru interzicerea țițeiului rusesc.