Grupul OMV, principalul acționar al celui mai important producător de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a decis să nu mai continue negocierile cu Gazprom privind potențiala achiziție a unei participații în faza de dezvoltare Achimov în zăcământul de gaze Urengoy, reziliind acordul preliminar de vânzare-cumpărare semnat în 2018.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Grupul austriac rămâne însă activ în Rusia, el mai deținând o participație de 25% în zăcământul Yuzhno Russkoye, achiziționat de la Uniper SE. Spre deosebire de Urengoy, Yuzhno Russkoye se află deja în fază de producție.
De ce este important: În 2021, o treime din producția de gaz natural a companiei austriece, sau 96 mii barili echivalent petrol (bep)/zi, a provenit din Rusia. Comparativ, OMV Petrom a avut anul trecut o producție de gaze de doar 66 mii bep/zi în 2021.
OMV a decis astfel să nu mai continue negocierile cu Gazprom privind potențiala achiziție a unei participații de 24,98% în faza de dezvoltare Achimov 4A/5A în zăcământul de gaze și condensat Urengoy și să rezilieze Acordul de vânzare de bază, din 3 octombrie 2018.
OMV își va revizui, de asemenea, implicarea în gazoductul Nord Stream 2.
CITEȘTE ȘI VIDEO Primul schimb de prizonieri în Ucraina. "Paritatea" - 1 ofițer rus la 5 combatanțiDe asemenea interesant: Deciziile au o greutate aparte pentru grupul OMV, a cărui istorie este strâns legată de Uniunea Sovietică și apoi de Rusia. Compania austriacă a fost prima din Europa de Vest care a semnat, în 1968, un contract de furnizare de gaze rusești, prin conducta URSS-Cehoslovacia-Austria.
În 2018, la aniversarea a 50 de ani de la semnarea contractului, acesta a fost reînnoit până în 2040, în cadru festiv și în prezența președintelui rus Vladimir Putin, precum și a cancelarului federal al Austriei de atunci, Sebastian Kurz, ambele companii ținând să marcheze aparte aniversarea.
Nord Stream 2 AG este compania care gestionează gazoductul Nord Stream 2 și care săptămâna trecută a fost sancționată de SUA, după ce Rusia a recunoscut independența celor două provincii separatiste din estul Ucrainei.
Nord Stream 2 AG este înregistrată în Elveția, dar este deținută de grupul energetic rus Gazprom. Gigantul rus a plătit jumătate din costurile construirii conductei Nord Stream 2, estimate la 11 miliarde de dolari, iar cealaltă jumătate a fost plătită de partenerii din acest proiect: Shell, OMV, Engie, Uniper și Wintershall DEA.
Evoluția cotațiilor OMV din ultima săptămână
În ultima săptămână, ca urmare a expunerii pe piața rusă, dar și a implicării în proiectul Nord Stream 2, acțiunile OMV au pierdut pe bursa austriacă mai mult de 20%.