Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți

Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți
scris 7 ian 2023

Spionajul militar din Ucraina a susținut că Rusia ar urma să ordone mobilizarea a 500.000 de recruți în ianuarie, în plus față de cei 300.000 chemați la arme în octombrie, un alt semnal aparent că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului.

Vadim Skibițki, adjunctul șefului spionajului militar ucrainean, a afirmat că Ucraina crede că recruții ar fi o parte a unui șir de ofensive rusești din primăvară și vară, în estul și sudul țării, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Rusia a negat că pregătește un al doilea val de mobilizare, Putin spunând luna trecută că ”nu are rost” să vorbească despre o nouă chemare la arme, susținând că doar jumătate dintre cei mobilizați deja au fost trimiși în Ucraina.

Oficiali ruși, între care și Putin, au negat anterior planurile de a ordona o mobilizare, înainte de a declara, în septembrie, ”mobilizarea parțială”.

Dezvăluire - Cum și-a ascuns Abramovici averea înainte de sancțiuni CITEȘTE ȘI Dezvăluire - Cum și-a ascuns Abramovici averea înainte de sancțiuni

Avertismentul Ucrainei privind o nouă mobilizare vine în timp ce Rusia susține că a aderat la armistițiul unilateral de Crăciunul pe rit vechi.

Ministerul Apărării rus a susținut, vineri, că trupele au început să respecte încetarea focului de la prânz, ora Moscovei, ”de-a lungul întregii linii a frontului”. Totuși, o unitate de pompieri din Hersonul controlat de ucraineni a fost bombardată, un pompier fiind ucis și alți patru oameni răniți, potrivit administrației regionale din Herson.

Între timp, luptele par să fi continuat pe linia de contact din estul regiunii Donețk.

Reuters a relatat, citând martori din capitala regională Donețk, ocupată de ruși, focuri de artilerie trase de pe pozițiile rușilor la periferia orașului după ce armistițiul ar fi trebuit să intre în vigoare. Agenția rusească Tass a afirmat că forțele ucrainene au bombardat orașul la prânz.

Denis Pușilin, conducătorul instalat de ruși în Donețk, a spus, joi seară, că ordinul lui Putin se referă doar la operațiunile ofensive și că forțele sale vor riposta dacă se trage asupra lor.

Cu câteva ore înainte de armistițiul anunțat, rachete rusești au lovit o clădire rezidențială din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, avariind 14 locuințe, a spus primarul, adăugând că nu au fost victime.

În plină criză a medicamentelor și a epidemiei de gripă, Alexandru Rafila face apel la farmaciști să nu mai elibereze antibiotice și antivirale fără rețetă medicală CITEȘTE ȘI În plină criză a medicamentelor și a epidemiei de gripă, Alexandru Rafila face apel la farmaciști să nu mai elibereze antibiotice și antivirale fără rețetă medicală

Estimările ucrainenilor privind trupele care ar urma să fie mobilizate sunt mai ridicate decât în septembrie, gest care s-a dovedit nepopular și care a declanșat proteste în Rusia.

Dacă estimările se dovedesc corecte, Rusia își va fi dublat aproape forțele de dinainte de război, în decurs de câteva luni. Spionajul militar ucrainean a afirmat că 280.000 de trupe de infanterie rusești sunt desfășurate în prezent împotriva Ucrainei.

În vară, șeful Securității naționale a Ucrainei, Oleksei Danilov, a afirmat că un milion de ucraineni dobândesc experiență de luptă, deși cel mai probabil doar o mică parte sunt în timpul serviciului militar.

Skibițki a spus că Rusiei îi va lua circa două luni să organizeze trupele și că un succes al rușilor pe câmpul de luptă va depinde de cât de bine echipați și antrenați sunt rușii. Multe vor depinde, a adăugat el, de livrarea continuă de muniție și armament occidentale către Ucraina, pentru a echipa noile unități de rezerviști pe care Ucraina le pregătește.

”Dacă Rusia pierde de data asta, atunci Putin se va prăbuși”, a afirmat Skibițki, descriind următoarele șase-opt luni ca ultima forțare.

El a spus că Ucraina se așteaptă ca acest val de mobilizare să fie anunțat în 15 ianuarie, după perioada sărbătorilor de iarnă din Rusia. ”Ei pun accentul pe numărul oamenilor și al echipamentelor și sper să ne copleșească”, a arătat el.

România, printre țările UE în care au crescut vânzările cu amănuntul CITEȘTE ȘI România, printre țările UE în care au crescut vânzările cu amănuntul

Andrei Guruliov, un colonel rus în retragere și membru al Dumei, a declarat miercuri că nu există ”motive sau condiții” ca Moscova să anunțe o a doua mobilizare în următoarele șase luni.

”Nu toți cei care au fost mobilizați mai devreme au fost trimiși la luptă”, a declarat Guruliov pentru presa din Rusia, referindu-se la zecile de mii de recruți care sunt în curs de instruire.

În contradicție cu discursul oficial, mai mulți bloggeri naționaliști pro-război care au câștigat influență în ultimele luni au afirmat că Rusia nu are altă opțiune decât să anunțe în curând o nouă mobilizare.

Igor Strelkov, un comentator ultra-naționalist rus și fost ofițer de spionaj, a estimat că Moscova va anunța o mobilizare luna viitoare.

”Va exista un al doilea val de mobilizare. Vom fi forțați să ducem la bun sfârșit un al doilea și poate un al treilea val. Pentru a câștiga în Ucraina, va trebui să chemăm la arme cel puțin încă o jumătate de milion de soldați”, a spus Strelkov, adăugând că noua mobilizare va avea loc la finalul lui februarie, la aniversarea începutului războiului.

”Ne așteptăm ca ei să desfășoare ofensive în regiunile Donețk și Harkov, poate și în Zaporojie, dar să se apere în Herson și Crimeea. Acesta este numărul de oameni de care vor avea nevoie pentru o astfel de misiune”, a spus Skibițki, explicând de ce se așteaptă la mobilizarea a jumătate de milion de oameni.

În decembrie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, și comandantul Armatei, Valerii Zaluzhnyi, a afirmat că Rusia va ataca din nou din Belarus, în februarie. În schimb, spionajul militar ucrainean afirmă că posibilitatea unui atac din Belarus este redusă.

Potrivit lui Skibițki, Rusia are doar o divizie – de circa 15.000 de oameni – în Belarus. În februarie anul trecut, avea 45.000 și nu a reușit să cucerească Kievul, deși Ucraina era puțin pregătită, a spus el.

Acum, pozițiile defensive din nord ale Ucrainei sunt puternice și Ucraina este pregătită, a afirmat Skibițki. The Guardian a petrecut Ajunul Anului Nou la graniță în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, unde forțele locale de apărare au exprimat aceeași opinie.

”Desigur, acest lucru s-ar putea schimba dacă Belarus se alătură războiului”, a declarat Skibițki. Belarusul are circa 45.000 de militari.

Inflația din zona euro a scăzut peste estimări și a revenit la o singură cifră pentru prima dată din august CITEȘTE ȘI Inflația din zona euro a scăzut peste estimări și a revenit la o singură cifră pentru prima dată din august

Expertul militar american Rob Lee afirmă însă că, chiar dacă Rusia stă bine numeric, nu înseamnă automat că unitățile sale vor fi eficiente – conducerea, muniția și instruirea sunt probleme acum în armata rusă.

Rămâne de văzut cât de bine poate integra Rusia forțele nou mobilizate, întrucât nu există un război comparabil recent, a susțunut Lee.

”Dacă mobilizezi 500.000 de oameni aceste probleme nu dispar, ai aceleași probleme doar cu mai multă mână de lucru”, a spus Lee, notând că trupele mai puțin antrenate sunt mai bune la apărarea teritoriului decât la acțiuni ofensive.

Pentru a compensa pierderile grele din cele zece luni de război, Rusia a recrutat și zeci de mii de deținuți pentru a lupta ca parte a grupului de mercernari Wagner. Joi, primii deținuți recrutați de Wagner au primit grațierea după ce au luptat timp de șase luni în Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
mobilizare
recruți