Ucraina ia în calcul interzicerea exporturilor de energie

Ucraina ia în calcul interzicerea exporturilor de energie
scris 29 sep 2022

Ucraina ia în calcul interzicerea exporturilor de energie electrică către țările vecine, așteptându-se să fie nevoită să ia măsuri de raționalizare a consumului iarna aceasta din cauza opririi producției la centrala nucleară de 6.000 MW de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ca urmare a preluării controlului asupra acesteia de către trupele ruse de ocupație.

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica și Nova Power&Gas, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Dacă acest lucru se va întâmpla, cel mai mult ar avea de suferit Republica Moldova, scrie publicația britanică de specialitate ICIS.

Urmărește-ne și pe Google News
Proprietarii Dedeman, o nouă afacere - Intră pe nișa de ambalaje CITEȘTE ȘI Proprietarii Dedeman, o nouă afacere - Intră pe nișa de ambalaje
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De ce este important: Republica Moldova, care depinde aproape integral de importuri de gaze din Rusia, ar putea rămâne și fără acest combustibil de la 1 octombrie.

Mai este interesant: La jumătatea lunii, Ucraina anunța că intenționează să își majoreze semnificativ, până la finalul anului, exporturile de energie către România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Alimentarea cu electricitate a Basarabiei depinde covârșitor de centrala pe gaze de 2.500 MW Cuciurgani din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. Însă această dependență a fost redusă după ce, alături de Ucraina, Moldova s-a desprins energetic anul acesta de spațiul ex-sovietic, cele două țări sincronizându-și sistemele energetice de cel al Europei occidentale, ceea ce a stimulat și importurile de energie din Ucraina.

Devine limpede că, odată cu startul sezonului de încălzire, infrastructura critică va fi principala țintă (a atacurilor rusești – n.r.). Ministerul Energiei și industria de profil fac tot ce le stă în putință pentru a preveni consecințele potențiale ale atacurilor cât mai repede posibil. Ucraina este interesată să își majoreze exporturile de electricitate. Cu toate acestea, în condiții de război, e dificil să prevezi orice scenariu. Prioritatea rămâne alimentarea cu energie a ucrainenilor″, a declarat pentru ICIS o sursă apropiată Ministerului Energiei de la Kiev.

Inflația din Germania a accelerat puternic, la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 71 de ani. Guvernul injectează rapid 200 miliarde euro pentru plafonarea prețurilor la energie. \ CITEȘTE ȘI Inflația din Germania a accelerat puternic, la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 71 de ani. Guvernul injectează rapid 200 miliarde euro pentru plafonarea prețurilor la energie. "Punem la punct un amplu scut defensiv."

Comunitatea Energiei, organizația internațională creată pentru cooperare și pentru armonizarea legislației în domeniu între țările UE și câteva state ex-sovietice și din Balcani, a atras atenția Ucrainei că, din informațiile sale, primul vecin către care exporturile de energie vor fi interzise de către Kiev va fi chiar Republica Moldova, de la 1 octombrie, ceea ce ar reprezenta o formă de discriminare.

″Suntem în mod special îngrijorați cu privire la Moldova, care, potrivit informațiilor noastre, ar urma să fie tăiată de la electricitatea ucraineană pe 1 octombrie, înaintea altor părți. Dincolo de implicațiile juridice, acest lucru prejudicia în mod aparte sistemul energetic moldovenesc și pe clienții săi. După cum știți, Moldova se află într-o situație de extremă dependență în ceea ce privește alimentarea cu electricitate și s-a bazat pe schimburile comerciale cu Ucraina în proporție semnificativă în ultimele luni″, se arată într-o scrisoare adresată de Comunitatea Energiei ministrului de resort al Ucrainei German Galușenko, citată de ICIS.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza energetica
exporturi energie ucraina
republica moldova dependenta energetica