Ucraina cere Belarusului să-și retragă forțele de la graniță

Ucraina cere Belarusului să-și retragă forțele de la graniță
scris 26 aug 2024

Ucraina a cerut Belarusului să retragă ceea ce a descris ca fiind niveluri semnificative de forțe și echipamente belaruse desfășurate la granița lor comună, relatează Reuters.

Ministerul ucrainean de Externe a avertizat Belarusul să nu facă „greșeli tragice” în timp ce se află sub presiunea Moscovei.

Urmărește-ne și pe Google News
Turcia va exporta gaze „Turkish Blend” CITEȘTE ȘI Turcia va exporta gaze „Turkish Blend”

O declarație a ministerului îndeamnă forțele armate din Belarus „să înceteze acțiunile neprietenoase” și să își retragă trupele din raza de acțiune a frontierei, scrie News.ro.

Ministerul a declarat că forțele speciale din Belarus și foști luptători mercenari Wagner se află printre trupele de la frontieră. Echipamentul lor include tancuri, artilerie, sisteme de apărare aeriană și echipamente de inginerie, aflate în regiunea Gomel, în apropierea frontierei de nord a Ucrainei.

Ucraina „nu a întreprins niciodată și nu va întreprinde nicio acțiune neprietenoasă împotriva poporului belarus”, dă asigurări MAE de la Kiev în comunicatul său.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat la 18 august că Ucraina a staționat peste 120.000 de soldați la frontiera cu Belarus și ca urmare, Minskul a desfășurat aproape o treime din forțele sale armate de-a lungul întregii frontiere. Belarus a declarat luni că a trimis avioane, forțe de apărare aeriană și blindate la granița sa cu Ucraina.

Cu toate acestea, serviciul ucrainean de pază a frontierei a declarat joi că Kievul nu a văzut niciun semn de mișcare a trupelor sau a echipamentelor militare belaruse în apropierea frontierei lor comune de când Minskul a anunțat că trimite forțe suplimentare în zonă. "Nu vedem nicio mișcare directă în apropierea frontierei noastre - nici echipamente, nici personal", a declarat Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de pază a frontierei, la televiziunea națională. El a adăugat că situația din apropierea frontierei cu Belarus "în general nu s-a schimbat".

La câteva zile după incursiunea surprinzătoare a Ucrainei, din 6 august, pe teritoriul Rusiei, Lukașenko - un aliat loial al președintelui Vladimir Putin - a sugerat, fără a furniza dovezi, că Kievul ar putea avea intenții de a ataca Belarusul.

viewscnt
Afla mai multe despre
graniță
ucraina
belarus