Stocarea de gaze a companiilor europene în Ucraina s-a prăbușit

Stocarea de gaze a companiilor europene în Ucraina s-a prăbușit
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 aug 2024

Ofensivă din primăvară a Rusiei, care a atacat infrastructura energetică a Ucrainei, inclusiv instalații de pompare pentru stocarea gazului, a făcut ca volumele depozitate în Ucraina de companiile europene în iunie și iulie să se reducă la doar o zecime din cantitățile stocate în aceeași perioadă a anului trecut, relevă datele analizate de Profit.ro.

România a exportat în unele zile ale lunii trecute până la un milion de metri cubi de gaze în Ucraina, acestea fiind de fapt, potrivit unor surse din piață, gaze achiziționate de Republica Moldova și reexportate în Ucraina în vederea înmagazinării în uriașele depozite de care dispune Kiev-ul.

Urmărește-ne și pe Google News
BAROMETRU 1 din 5 tineri consideră că veniturile familiei sunt insuficiente, aproape 80% văd ca problematică șansa la o locuință sau la un loc de muncă de calitate. Sistemul educațional, eșec pe piața muncii sau a afacerilor CITEȘTE ȘI BAROMETRU 1 din 5 tineri consideră că veniturile familiei sunt insuficiente, aproape 80% văd ca problematică șansa la o locuință sau la un loc de muncă de calitate. Sistemul educațional, eșec pe piața muncii sau a afacerilor
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Atacuri persistente ale Rusiei asupra depozitelor ucrainene cresc riscul de stocare a gazelor”, a declarat Marco Saalfrank, direcrorul comercial pentru Europa al Axpo pentru Financial Times.

Capacitatea de stocare a UE este de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, în timp ce cererea anuală de gaze a Bătrânului Continent este de 350-500 de miliarde de metri cubi, în funcție de vreme și de alte variabile, inclusiv geopolitice.

Ucraina a oferit anul trecut o capacitate suplimentară de depozitare de aproximativ 10 miliarde de metri cubi, iar companiile europene au stocat mai mult de 2 miliarde de metri cubi înaintea lunilor de iarnă, Kiev-ul oferind și un tarif de stocare aractiv.

ULTIMA ORĂ China a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva UE, din cauza tarifelor vamale pentru mașini electrice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ China a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva UE, din cauza tarifelor vamale pentru mașini electrice

În acest an, însă, s-au înregistrat puține injecții venite din partea nerezidenților, chiar și cu unitățile de depozitare din UE pline în proporție de 86% - cel mai înalt nivel din acest moment al anului din istorie, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Companiile europene au injectat în depozitele ucrainene doar 15,4 milioane de metri cubi, respectiv 51,9 milioane de metri cubi, în iunie și iulie, comparativ cu 102,7 milioane de metri cubi, respectiv 586,6 milioane de metri cubi în aceleași luni ale anului trecut, conform Argus.

În timp ce rezervoarele de gaze sunt ferite de loviturile militare ale Rusiei, fiind situate la mari adâncimi, daunele aduse instalațiilor utilizate pentru pomparea/extragerea gazului reprezintă principalul risc pe care traderii de gaze îl percep.

„Problema principală nu este pierderea gazului, ci imposibilitatea de a-l exttrage atunci când se dorește și este necesar”, a precizat Saalfrank.

DECIZIE ANRE a plusat ușor la majorarea unui factor-cheie din calculul tarifelor de rețea la energie și gaze, dar mai puțin decât au vrut operatorii CITEȘTE ȘI DECIZIE ANRE a plusat ușor la majorarea unui factor-cheie din calculul tarifelor de rețea la energie și gaze, dar mai puțin decât au vrut operatorii

Compania energetică de stat Naftogaz a declarat că „mai multe atacuri” au avut loc în martie și aprilie asupra infrastructurii supraterane, dar că acestea au fost deja reparate. „Nu există probleme, funcționăm ca de obicei” în ceea ce privește injectarea și extragerea gazului, a declarat Alexei Chernyișov, CEO al Naftogaz.

Anul trecut, UE a purtat discuții cu băncile cu privire la emiterea unor polițe de asigurare pentru acoperirea riscurilor depozitării de gaze în Ucraina, însă discuțiile nu s-au soldat cu niciun rezultat.

Un înalt oficial al UE a precizat că atacurile rusești au îngreunat aceste negocieri. Ucraina ar putea câștiga aproximativ 200 de milioane de euro de la traderii europeni în urma stocării de gaze, însă contragaranțiile ar să ajungă și la 1 miliard de euro, a spus oficialul.

DECIZIE Licitație de subvenții CfD pentru 1.500 MW de regenerabile până la finalul anului. Alți 3.500 MW în 2025. Se speră ca sprijinul să nu fie suportat de consumatori pe facturi CITEȘTE ȘI DECIZIE Licitație de subvenții CfD pentru 1.500 MW de regenerabile până la finalul anului. Alți 3.500 MW în 2025. Se speră ca sprijinul să nu fie suportat de consumatori pe facturi

Diferențialul de preț de 20 de euro/MWh, care a făcut atractivă stocarea de gaze în Ucraina anul trecut, a dispărut la rândul său, în prezent acesta situându-se la doar 5 euro/MWh.

„Diferențialul de preț nu este suficient de atractive pentru a justifica riscul injectării de gaz într-o zonă de război”, a explicat Saalfrank.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocare gaze
ucraina
ue
rusia
atacuri