Fostul ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, un apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Ucraina că, cu cât va aștepta mai mult pentru a intra în negocieri de pace, cu atât mai dure vor fi condițiile pentru poporul său, susținând că liderul de la Kremlin a propus termenii unui acord de pace la 14 iunie, iar de atunci, Ucraina a pierdut 420 de kilometri pătrați din teritoriu, relatează Reuters.
Moscova a declarat că negocierile trebuie să se bazeze pe cedarea de către Ucraina a unei cincimi din teritoriul său - mare parte din acesta fiind anexat ilegal de forțele ruse - și pe renunțarea la orice perspectivă de aderare la NATO, condiții pe care Ucraina le-a respins din start, scrie News.ro.
Serghei Șoigu, devenit între timp secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, de când Putin a propus termenii de pace, la 14 iunie, Ucraina a pierdut 420 km² de teritoriu și multe vieți omenești.
"Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se îngustează", a avertizat el la televiziunea de stat, adăugând că Ucraina nu a răspuns la oferta de pace și va pierde mai mult teritoriu cu cât întârzie mai mult.â
"Iluziile regimului de la Kiev că europenii vor organiza un alt summit de pace frumos, la care toate problemele lor interne vor fi rezolvate de ei înșiși, costă scump poporul ucrainean", a comentat Șoigu.
El a dat și un bilanț pentru pierderile trupelor ucrainene, dar Reuters spune că nu poate verifica astfel de numere și niciuna dintre părți nu își dezvăluie propriile pierderi.
La 14 iunie, în cadrul unei reuniuni cu conducerea Ministerului rus de Externe, Vladimir Putin a enumerat condițiile pentru soluționarea situației din Ucraina. Printre acestea se numără retragerea forțelor armate ucrainene din Donbas și ceea ce el numește Novorossia și renunțarea la aderarea la NATO. În plus, Rusia consideră necesară anularea tuturor sancțiunilor occidentale împotriva sa și stabilirea statutului de țară nealiniată și fără arme nucleare al Ucrainei. Putin a avertizat că, dacă Ucraina și Occidentul refuză aceste condiții, acestea s-ar putea schimba în viitor. Kievul a respins planul de pace rusesc, scrie agenția rusă TASS.
CITEȘTE ȘI Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UEPutin ar fi gata să oprească războiul cu o încetare a focului negociată care recunoaște liniile actuale ale câmpului de luptă, dar este pregătit să lupte în continuare, dacă Kievul și Occidentul nu răspund ofertei sale.
După ce a invadat masiv Ucraina în februarie 2022, Rusia controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care a confiscat-o și anexat-o unilateral în 2014. Deține, de asemenea, porțiuni din patru regiuni din sud-estul Ucrainei pe care Putin, invocând justificări istorice și culturale, susține că Kievul trebuie să le cedeze în întregime.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luna trecută că Kievul este pregătit pentru negocieri cu condiția ca suveranitatea și integritatea teritorială a