Serbia - Dispută cu o companie anglo-australiană pentru relansarea exploatării unei mine de litiu. Guvernul acceptă exploatarea criticată de ecologiști

Serbia - Dispută cu o companie anglo-australiană pentru relansarea exploatării unei mine de litiu. Guvernul acceptă exploatarea criticată de ecologiști
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2024

Guvernul sârb a autorizat reluarea operațiunilor în vederea lansării controversatei exploatări a unei mine de litiu de către grupul anglo-australian Rio Tinto, la câteva zile după ce Curtea Constituțională a Serbiei a invalidat o decizie guvernamentală din anul 2022 de suspendare a proiectului criticat pentru posibilele efecte negative asupra mediului, transmite AFP.

Guvernul “ia măsuri pentru restabilirea ordinii juridice existente înaintea adoptării reglementării declarate neconstituționale”, menționează guvernul sârb în anunțul său, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Grecia restricționează munca în aer liber. Ordin către firme CITEȘTE ȘI Grecia restricționează munca în aer liber. Ordin către firme
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Marele zăcământ de litiu care va fi exploatat de Rio Tinto lângă orașul Loznica, în vestul Serbiei, a fost sursa a numeroase dispute politice în ultimii ani. În timp ce activiștii ecologiști estimează că exploatarea va polua ireversibil terenurile agricole și resursele de apă potabilă în zonă, oficialii guvernamentali sârbi au dat de înțeles că sunt favorabili proiectului, ținând cont de efectele economice pozitive ale exploatării litiului, mineral esențial în producția de vehicule electrice.

Anterior a fost relatat că aAutoritățile sârbe au nevoie să primească asigurări în ceea ce privește protecția mediului pentru a da undă verde relansării unui proiect de exploatare a unei mine de litiu de către compania anglo-australiană Rio Tinto.

Un avion Sukhoi Superjet s-a prăbușit în Rusia CITEȘTE ȘI Un avion Sukhoi Superjet s-a prăbușit în Rusia

Guvernul de la Belgrad a decis la acea vreme suspendarea autorizației în urma protestelor masive împotriva exploatării minei de litiu, pe care activiștii ecologiști o consideră un pericol permanent pentru mediu în regiunea agricolă Jadar, situată în vestul Serbiei, în zona orașului Loznica.

Descoperite în 2004, rezervele de litiu ale minei din regiunea Jadar sunt printre cele mai mari din Europa și ar putea, potrivit companiei Rio Tinto, să producă anual o cantitate suficientă pentru 1,1 milioane de vehicule electrice și să acopere 90% din nevoia de litiu a Europei.

Tot mai multe cazuri de COVID în Bulgaria. Un boom al infecțiilor în Grecia cu tulpina „Flirt” CITEȘTE ȘI Tot mai multe cazuri de COVID în Bulgaria. Un boom al infecțiilor în Grecia cu tulpina „Flirt”

Pe de altă parte, activiștii ecologiști estimează că proiectul minei de litiu în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari va polua ireversibil terenurile agricole și resursele de apă potabilă în zonă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
litiu