Serbia a semnat un contract de vânzare-cumpărare a 12 avioane de luptă de tip Rafale, sub privirile președintelui francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită la Belgrad în vederea concretizării mai multor acorduri economice cu această țară din Blacani care păstrează legături cu Rusia, relatează AFP.
Președintele sârb Aleksandăr Vucici s-a declarat ”recunoscător” pentru ”intrarea în prestigiosul club Rafale”, scrie News.ro.
Aceste avioane de vânătoare-bombardiere franceze urmează să înlocuiască flota sârbă îmbătrânită de MiG-uri rusești și să fie livrate Serbiei până în 2029.
Belgradul cumpără nouă avioane de tip Rafale cu un singur loc și trei cu două locuri, în valoare de 2,7 miliarde de euro, a anunțat președintele sârb Aleksandăr Vucici imediat după semnarea contractului.
Emmanuel Macron, care efectuează această vizită în pofida crizei politice din Franța, unde trebuie să numească un premier, a fost primit la coborârea din avion, pe aeroport, de către omologul său.
El a asistat de asemenea la semnarea mai multor acorduri privind procesarea deșeurilor sau a mineralelor rare.
Problema avioanelor de tip Rafale este sensibilă la Belgrad, candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE), care menține relații cu Moscova în pofida invaziei Ucrainei și care nu a impus sancțiuni Rusiei de la începutul războiului, în 2022.
Președintele Vucici a declarat la AFP că aproape toate ”avioanele interceptoare” și ”toate” ”avioanele de luptă vin din Ruaia”. ”Trebuie să evoluăm, să ne schimbăm obiceiurile și tot restul pentru a ne pregăti armata”, a declarat el.
Franța scoate de asemenea în față acest argument, evocând o logică a ”ancorării Serbiei la UE”. Belgradul poate face ”alegerea strategică” de a ”coopera cu o țară europeană” în vederea modernizării flotei sârbe, și-a exprimat Parisul speranța.
Dacă Franța nu înlocuiește ”de exemplu cu Rafale” avioane rusești folosite în Serbia, ”această enclavă care se află în mijlocul UE va devebi un punct de intrare a instabilității pe continentul nostru și al tutror regimurilor autoristariste, de la Rusia la China”, a subliniat joi dimineața la France Info ministrul demisionar însărcinat cu Europa Jean-Noël Barrot.
”CONSOLIDAREA STATULUI DE DREPT”
Vuk Vuksanovic, de la Centre for Security Policy, un cerc de reflecție din capitala sârbă, consideră că ”Vucici caută o soluție să-și înlocuiască MIG-urile îmbătrânite”,
”Dacă nu găsește, Croația vecină, cu propriile sale (avioane) Rafale, va avea o superioritate aeriană în Blacanii Occidentali. Iar egoul lui Vucici nu poate accepta asta”, explică el.
”În plus, el crede, cumpărând aceste (avioan ede tip) Rafale, care sunt un produs extrem de scump al industriei franceze a armamentului, că va cumpăra protecția politică și favorurile președintelui Macron”.
CITEȘTE ȘI Două mari companii s-au unit și au mers la Bruxelles pentru a acapara piața agricolă a RomânieiCele două țări nu au vorbit de contrapartea tranzacției.
Franța susține în mod oficial procesul de aderare a Serbiei la UE, apărat de Aleksandăr Vucici în pofida îngrijorărilor pe care le are populația sârbă.
Într-o scrisoare publicată joi în presa sârbă, Macron reiterează că Serbia are ”locul său deplin” în UE.
”Revin azi în Serbia cu un mesaj simplu: Uniunea Europeană și statele sale membre au nevoie de o Serbie puternică și democratică alături de ele, iar Serbia are nevoie de o Uniune Europeană puternică și suverană”, scrie președintele francez.
La opt luni după alegerile legisalative sârbe, pătate de fraude potrivit OCDE. și alegerile europene, în care partidul prezidențial a obținut o victorie, Palatul Elysée consideră că acest proces de aderare este necesar să determine Belgradul ”să consolideze statul de drept”.
Emmanuel Macron urmează să pledeze în favoarea ”normalizării relațiilor cu Kosovo”, o ”parte integrantă” a acestei ”apropieri” de Cei 27.
După ce Kosovo și-a proclamat independența în 2008, Serbia nu a recunoscut-o niciodată, spre deosebire de numeroase țări din Occident, iar încercări de calmare și de dialog au eșuat.
Vineri, Macron și Vucici urmează să efectueze o vizită la Novi Sad, al doilea cel mai mare oraș sârb.