Serbia a demarat studiul de fezabilitate pentru prima sa centrală nucleară, după ce inițial a interzis tehnologia în urma tragediei de la Cernobîl

Serbia a demarat studiul de fezabilitate pentru prima sa centrală nucleară, după ce inițial a interzis tehnologia în urma tragediei de la Cernobîl
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

Ministerul Energiei al Serbiei a deschis o licitație pentru pregătirea unui studiu tehnic preliminar pentru a testa potențiala utilizare a energiei nucleare civile în țară, potrivit SeeNews. Aceasta ar putea fi prima centrală nucleară a Serbiei, după ce Belgradul a interzis această tehnologie de producere a energiei în urma tragediei de la Cernobîl.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Experții selectați vor trebui să efectueze o analiză comparativă detaliată a tehnologiilor disponibile pe piață, inclusiv reactoare modulare mici (SMR) și reactoare convenționale, a precizat ministerul într-o invitație de licitație, arată Hotnews.ro.

FOTO Virgil Călina deschide un nou hotel, alături de cel mai mare lanț din lume. Primul Crowne Plaza din afara Bucureștiului, chiar la Mamaia CITEȘTE ȘI FOTO Virgil Călina deschide un nou hotel, alături de cel mai mare lanț din lume. Primul Crowne Plaza din afara Bucureștiului, chiar la Mamaia

Ofertanții interesați își pot depune propunerile până pe 16 iulie.

Valoarea estimată a lucrării achiziționate este de 14,6 milioane de dinari (137.600 USD/128.000 euro). Lucrările la proiect sunt de așteptat să înceapă deja în al doilea trimestru al anului și să fie finalizate în termen de opt luni, se arată în comunicatul ministerului de la Belgrad.

La începutul acestei săptămâni, în timp ce a anunțat lansarea în așteptare a licitației, ministrul energiei Dubravka Djedovic Handanovic a declarat că gigantul energetic de stat francez Electricite de France (EDF) și-a exprimat deja interesul de a participa la procedură.

În aprilie, Serbia a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu EDF privind stabilirea cooperării pe termen lung în domeniul tranziției energetice și al tehnologiei cu emisii scăzute de carbon, care creează condiții pentru un parteneriat strategic cu EDF în evaluarea potențialului de dezvoltare a program nuclear civil în Serbia.

Acordul include sprijin pentru dezvoltarea personalului profesional și schimbul de cunoștințe tehnice.

În martie, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Serbia este interesată să obțină cel puțin patru SMR pentru a-și spori capacitățile energetice în viitor.

Serbia a interzis până acum realizarea unor capacități de producere a energiei din surse nucleare, în urma tragediei de la Cernobîl.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, 43% din electricitatea produsă în Serbia este bazată pe cărbune, 24% pe produse petroliere, 15% gaze naturale, 6% hidro, restul fiind energie regenerabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
centrală nucleară