Companiile străine care caută să plece din Rusia se confruntă cu obstacole suplimentare, după ce Ministerul de Finanțe a adăugat noi cerințe, inclusiv o limită de doi ani asupra opțiunilor de răscumpărare de acțiuni, transmite Reuters.
Îndeplinirea cerințelor devine din ce în ce mai dificilă pentru firmele occidentale care vor să se retragă din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei, au declarat directorii pentru Reuters, din cauza incertitudinilor și chiar a amenințării cu naționalizarea, pentru firmele care încă sunt prezente pe piața rusă, scrie Adevarul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comisia guvernamentală care monitorizează investițiile străine trebuie să acorde aprobarea pentru tranzacțiile care implică firmele din țările așa-zis "neprietenoase" - cele care au impus sancțiuni Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.
Ministerul de Finanțe a adăugat noi cerințe față de cele care erau anterior pe lista comisiei.
Noii proprietari ai activelor achiziționate de la companiile care au părăsit țara trebuie să listeze pe bursă până la 20% din acțiunile achiziționate într-un interval de timp determinat, ceea ce, susține Banca Centrală, oferă mai multă varietate investitorilor din Rusia.
Reglementarea nu se aplică tranzacțiilor care au fost deja finalizate, a precizat Banca Centrală.
Clauzele prin care proprietarii firmelor străine care pleacă au opțiunea de a răscumpăra acțiunile, pe care multe firme care au ieșit de pe piața rusă le-au inclus în contracte, vor expira în maxim doi ani.
Publicația Vedomosti anunța, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, că noile reglementări au fost adoptate pentru a îngreuna ieșirea firmelor străine din Rusia.
În ciuda interesului de afaceri extraordinar pentru reconstrucția și dezvoltarea Ucrainei, un număr mare de companii occidentale continuă să submineze eforturile Kievului, contribuind la cufărul de război al Kremlinului.
Potrivit datelor de la Școala de Economie din Kiev (KSE), din 1.361 de companii occidentale cu filiale rusești la începutul invaziei la scară largă, doar 241 (17%) au părăsit complet Rusia. Companiile occidentale rămase au generat venituri de 136 de miliarde de dolari în 2022, ajutând astfel Kremlinul să finanțeze războiul din Ucraina.