Rusia a amenințat Muntenegrul pentru decizia de a adera la NATO, afirmând că poartă “responsabilitatea totală” pentru “parcursul ostil ales”, relatează Reuters.
Luni, Muntenegrul a devenit al 29-lea stat membru NATO și a fost lăudat de SUA pentru că a rămas pe calea de aderarea la blocul militar, în pofida presiunii ruse.
“Ținând cont de parcursul ostil ales de autoritățile muntenegrene, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune pe baze de reciprocitate. În politică, la fel ca în fizică, pentru fiecare acțiune există o reacțiune”, a anunțat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Relațiile dintre Muntenegru, o fostă republică iugoslavă și candidată la UE, și Rusia, anterior princpalul său aliat slav și un investitor important, s-au deteriorat după ce țara a decis să adere la NATO, scrie News.ro.
În octombrie, Muntenegrul a acuzat agențiile ruse de spionaj și partidele locale proruse de conspirație pentru asasinarea premierului din perioada espectivă, Milo Djukanovici, și pentru a aduce opoziția la putere.
Kremlinul a respins acuzațiile drept absurde.
Săptămâna trecută, Ministerul muntenegrean de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta față de reținerea scurtă a unui deputat din Partidul Democratic al Socialiștilor, aflat la putere, pe aeroportul din Moscova.
CITEȘTE ȘI FOTO Autoritățile din Londra au montat blocuri de beton și fier de-a lungul principalelor poduri din oraș, după atacuri teroristePotrivit MAE de la Podgorica, Kremlinul are o listă secretă cu oficiali muntenegreni care nu au dreptul să intre pe teritoriul Rusiei.
Luni, Muntenegrul a devenit al 29-lea stat membru NATO și a fost lăudat de SUA pentru că a rămas pe calea de aderarea la blocul militar, în pofida presiunii ruse.
După ceremonie, premierul muntenegrean Dusko Markovici s-a întâlnit cu vicepreședintele american Mike Pence, la Casa Albă. Markovici i-a dat asigurări lui Pence că țara sa intenționează să atingă ținta NATO de 2% din PIB pentru apărare până în 2024.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că aderarea Muntenegrului este bună pentru pacea și securitatea internațională.
“Le transmite un semnal altor state care vor aderarea (la NATO – n.r.) că, dacă o țară se reformează cu adevărat, dacă promovează democrația, consolidează statul de drept, își modernizează forțele armate și contribuie la apărarea noastră colectivă, atunci poate adera la Alianță”, a spus el.