Rusia a intrat oficial în recesiune

Rusia a intrat oficial în recesiune
scris 17 nov 2022

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea, marcând al doilea trimestru consecutiv de contracție economică și dând o lovitură masivă președintelui Vladimir Putin și capacității sale de a finanța operațiunea sa militară în Ucraina, transmite Daily Express.

Rusia a intrat într-o recesiune deoarece PIB-ul său a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea al anului, potrivit agenției federale de statistică de la Moscova, Rosstat.

Urmărește-ne și pe Google News
 Hidroelectrica prelungește din nou perioada în care nu emite facturi CITEȘTE ȘI Hidroelectrica prelungește din nou perioada în care nu emite facturi

În trimestrul al doilea, când sacțiunile occidentale au început să își facă efectul, economia rusă s-a contractat cu 4,1%, scrie News.ro.

Economia Rusiei a suferit o scădere masivă a comerțului după ce puterile pro-Ucraina au adoptat sancțiuni radicale și devastatoare în urma invadării Ucrainei.

De asemenea, a primit o lovitură după ce sute de mii de ruși - mulți despre care se crede că sunt muncitori cu înaltă calificare - au fugit din țară după ce Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială, ca răspuns la pierderile grele din Ucraina.

Două trimestre succesive de creștere economică negativă constituie o recesiune, conform definiției oficiale.

Liam Perch, analist senior de piețe la Capital Economics, a comentat: ”Există puține semne în ultimele date lunare că va avea loc o redresare susținută și credem că scăderea s-ar putea agrava în T4 și T1, odată cu mobilizarea recentă a rezerviștilor și intrarea în vigoare a empargoului petrolului impus de UE”.

Au existat, totuși, câțiva factori care au putut ”atenua” impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse. Rusia a reușit să continue să exporte combustibili fosili în Asia - totuși nu la cantități și prețuri atât de mari pe care obișnuia să facă în comerțul cu Europa.

Rusia a continuat să exporte petrol către UE, în ciuda faptului că a întrerupt furnizarea de gaze naturale către bloc în septembrie.

Având în vedere că mai mulți producători masivi de combustibili fosili susținuți de stat sunt esențiali pentru economia rusă, Putin a fost considerat pe scară largă ca fiind capabil să finanțeze invazia sa în Ucraina prin venituri din petrol și gaze.

Economiștii au spus că exporturile în China, Belarus și Turcia au crescut brusc în trimestrul al treilea al anului, iar sectorul bancar al Rusiei a reușit să se stabilizeze.

Analiști de la Budapesta: Societatea ungară se va întreba mai devreme sau mai târziu de ce rămâne în urmă Ungaria față de România CITEȘTE ȘI Analiști de la Budapesta: Societatea ungară se va întreba mai devreme sau mai târziu de ce rămâne în urmă Ungaria față de România

Cu toate acestea, Perch a spus că perspectivele ”rămîne în continuare sumbre”.

El a adăugat: „Cele mai recente date pentru septembrie arată că activitatea se stabilizează mai degrabă decât se reface. Mobilizarea rezerviștilor în septembrie poate provoca o scădere bruscă a cererii în T4. Și embargoul UE asupra importurilor de țiței și produse petroliere din Rusia va afecta industria și exporturile anul viitor. Credem că nu va fi cel puțin până la jumătatea anului 2023 înainte ca economia să se angajeze într-o redresare susținută”.

Înainte ca efectele sancțiunilor să fie simțite pe deplin, economia Rusiei a crescut cu 3,5% față de anul anterior, în primul trimestru al anului 2022.

Ministerul Economiei din Rusia estimează că PIB-ul va scădea cu 2,9% în acest an, în timp ce banca centrală se așteaptă la o scădere de 3-3,5%, înainte de revenirea la creștere în a doua jumătate a anului 2023.

Cu toate acestea, există scepticism cu privire la starea adevărată a problemelor economice ale lui Putin, Kremlinul fiind predispus să ascundă potențialii pași greșiți și slăbiciunile.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
recesiune