Grupul rus de stat Rosneft intenționează să plătească dividende pentru rezultatele sale pe nouă luni, prima plată de acest fel din istoria sa, care este de așteptat să însumeze 216 miliarde de ruble (3,6 miliarde de dolari) și să contribuie la bugetul țării, transmite Reuters.
Importanța dividendelor acordate de companiile de stat, inclusiv Rosneft și Gazprom, ca sursă de venituri, a crescut după ce sancțiunile occidentale au închis aproape toate opțiunile de finanțare externă, au pus sub presiune exporturile și au alungat investitorii străini, scrie News.ro.
Bugetul Rusiei urmează să înregistreze un deficit de 1.300 miliarde de ruble în acest an, sau 0,9% din produsul intern brut (PIB), după ce guvernul a anticipat inițial un excedent.
Luni, Rosneft, una dintre cele mai mari companii producătoare de petrol la nivel mondial, care este condusă de Igor Secin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a anunțat că consiliul său de administrație a recomandat plata unui dividend de 20,39 ruble pe acțiune, pentru primele nouă luni ale anului.
Propunerea de dividend ar trebui plătită la începutul anului viitor, după aprobarea la o adunare a acționarilor, a spus Rosneft într-o completare de reglementare dezvăluită luni.
Calculele Reuters au arătat că plata va fi de 216 miliarde de ruble.
Ca răspuns la o solicitare a Reuters, Rosneft a spus că consiliul de administrație a recomandat plata dividendului pe nouă luni deoarece 50% din profitul net a fost obținut în primele șase luni, refuzând comentariile suplimentare.
Anterior, compania plătea dividende fie anual, fie de două ori pe an, din rezultatele sale pe șase luni.
În ianuarie-octombrie, bugetul a arătat un excedent de 128,4 miliarde de ruble, reflectând o taxă unică de extracție a mineralelor (MET) la Gazprom.
CITEȘTE ȘI Google a încheiat un acord de 391,5 milioane de dolari cu 40 de state americane, pentru închiderea unui proces privind urmărirea locațieiPentru a face față majorării MET, de 1.250 miliarde de ruble, Gazprom a anulat dividendele pentru prima dată din 1998.
În octombrie, Ministerul de Finanțe a început să-și cheltuie Fondul Național de Avere pentru a îndeplini obligațiile sociale și pentru a acoperi plățile promise de Moscova rezerviștilor chemați pentru ceea ce numește o ”operație militară specială” în Ucraina.
Anul viitor, Ministerul de Finanțe estimează că deficitul se va dubla la 3.000 de miliarde de ruble, sau 2% din PIB, iar analiștii spun că decalajul ar putea ajunge la 4.500 miliarde de ruble.