Roma se gândește să raționalizeze apa curentă într-o Italie afectată de cea mai importantă secetă din ultimele decenii; Vaticanul își oprește fântânile

Roma se gândește să raționalizeze apa curentă într-o Italie afectată de cea mai importantă secetă din ultimele decenii; Vaticanul își oprește fântânile
scris 25 iul 2017

Italia este afectată de una dintre cele mai importante secete din ultimele decenii, zece regiuni cer să se decreteze starea de calamitate naturală, culturile au suferit pagube considerabile, iar Roma are în vedere o raționalizare a apei curente, relatează AFP.

În această vară, desoebit de secetoasă, Italia înregistrează un deficit de 20 de miliarde de metri cubi de apă, cât Lacul Como, apreciază experții, citatți de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe plan național, temperaturile medii înregistrate de la începutul anului sunt mai mari cu 0,9 grade Celsius decât valorile normale de sezon.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit serviciilor meteorologiei naționale, Italia a avut parte de primăvara cea mai blândă și a doua cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani, ceea ce se traduce printr-un ”deficit în ploaie de 33% în comparație cu media primelor șase luni ale anului”.

FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestați CITEȘTE ȘI FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestați

Iar autoritățile nu preconizează o scădere notabilă a temperaturilor sau precipitații în zilele următoare.

Ministrul Mediului, Gianluca Galletti, vrea însă să ofere asigurări. ”Să nu creăm un alarmism. Am evitat până acum situațiile de urgență prin acțiunea noastră de supraveghere și vom vedea, în funcție de evoluția condițiilor atmosferice în zilele următoare”, declara el duminică.

Situația fluviului Po, cel mai lung în Italia, de care depinde 35% din producția agricolă națională, este considerată deosebit de îngrijorătoare, la un nivel cu 50 de centimetri mai scăzut față de anul trecut, în aceeași perioadă, potrivit Coldiretti, cel mai important sindicat agricol din țară.

Organizația a apreciat că pierderile suferite de agricultori și crescători de animale ”ar depăși două miliarde de euro”, iar două treimi din teritoriul țării s-ar confrunta cu ”probleme cu apa”.

Producția de cereale a scăzut cu 30% în Lombardia,, viile au fost afectate în nord-est, la fel și livezile de măslini în Puglia și în Calabria sau tomatele și fructele în Emilia-Romagna.

VIDEO LG a lansat doi roboți care vor ajuta pasagerii și vor face curățenie pe aeroporturi CITEȘTE ȘI VIDEO LG a lansat doi roboți care vor ajuta pasagerii și vor face curățenie pe aeroporturi

În total, zece din cele 20 de regiuni italiene au cerut să se decreteze starea de calamitate naturală, care prevede suspendarea plății taxelor de către agricultori și accesul la un fond de despăgubire.

RAȚIONALIZAREA APEI LA ROMA?

Însă agricultura nu este singura afectată.

Marile orașe sunt și ele afectate, în frunte cu Roma, care intenționează să raționalizeze începând de sâmbătă apa potabilă a 1,5 milioane de locuitori. Întreruperile preconizate ar putea să ajungă până la opt ore pe zi.

Președintele regiunii Latium, Nicola Zingaretti, a lansat alerta sâmbătă, din cauza nivelului excesiv de scăzut al Lacului Bracciano, situat la aproximativ 30 de kilometri nord de capitală și care contribuie cu 8% în alimentarea cu apă a Romei.

FOTO United Airlines în noi controverse: a obligat o femeie să-și țină copilul în brațe, deși a cumpărat două locuri pe ruta Hawaii-Boston CITEȘTE ȘI FOTO United Airlines în noi controverse: a obligat o femeie să-și țină copilul în brațe, deși a cumpărat două locuri pe ruta Hawaii-Boston

Catalogând situația drept ”gravă” și apreciind că există ”un risc de catastrofă ecologică”, alesul a dispus să fie oprită captarea apei din lac.

Această decizie a fost imediat contestată de gestionarul apei potabile al metropolei romane, Acea, care o consideră ”un act ilegitim, anormal și inutil în raport cu obiectivul apărării lacului”, potrivit patronului societății, Paolo Saccani.

”Nu există alternativă: fie ordonanța este retrasă și continuăm să luăm apă din Bracciano, fie vom fi nevoiți să procedăm la întreruperi prin rotație (pe cartiere) sau la scăderea presiunii”, a anunțat el.

VATICANUL ÎȘI OPREȘTE FÂNTÂNILE

Toate părțile urmau să se întâlnească marți la Capitoliu, la inițiativa primarului Virginia Raggi (Mișcarea Cinci Stele, M5S, populistă), cu scopul de a găsi o soluție care să permită evitarea întreruperii alimentării cu apă a aproximativ 1,5 milioane de romani din cele aproape trei milioane de locuitori ai capitalei.

Vaticanul a luat-o înainte și a decis luni să-și închidă fântânile, fie că se află în exterior, în celebra Piață Sfântul Petru, fie în grădini.

viewscnt
Afla mai multe despre
roma
seceta
apa
vatican