Republica Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare cu UE

Republica Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare cu UE
scris 25 iun 2024

Uniunea Europeană, pe de o parte, și Ucraina și Republica Moldova, pe de altă parte, lansează oficial, la Luxemburg, negocierile menite să permită celor două țări să devină într-o zi membre cu drepturi depline ale UE.

Negocierile de aderare dintre UE și o țară terță au loc în cadrul unei conferințe interguvernamentale (CIG), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Sezonul turistic din Sozopol a început mai devreme decât se estima. Prețurile, mai mari cu aproape 15% CITEȘTE ȘI Sezonul turistic din Sozopol a început mai devreme decât se estima. Prețurile, mai mari cu aproape 15%
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform unei surse diplomatice, UE-27 va deschide oficial discuțiile cu Ucraina marți după-amiază, în jurul orei 15:30 (13:30 GMT), urmată de Republica Moldova, relatează AFP.

Deschiderea acestor discuții este rezultatul unui acord greu obținut între 26 de țări ale UE, care au fost nevoite să-și folosească ingeniozitatea pentru a convinge cea de-a 27-a, Ungaria lui Viktor Orban, să nu blocheze procesul.

Premierul ungar s-a opus vehement oricăror discuții de aderare cu Ucraina, considerând țara nepregătită. Cel mai apropiat stat membru al UE de Rusia lui Vladimir Putin, Ungaria blochează, de asemenea, orice ajutor militar european pentru Kiev.

Orban a acceptat în cele din urmă să părăsească masa negocierilor la summitul liderilor UE-27 din decembrie, iar cei 26 de omologi ai săi au decis să deschidă negocieri de aderare cu Kievul și Chișinăul.

După deschiderea oficială a conferinței interguvernamentale, negociatorii vor analiza mai întâi legislația celor două țări pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a UE.

Această etapă, cunoscută sub numele de "screening" în jargonul Bruxelles-ului, durează în mod normal între unul și doi ani, au explicat surse diplomatice.

Dar în cazul Ucrainei sau al Republicii Moldova, lucrurile vor merge mai repede, deoarece "avem deja o idee destul de clară" asupra situației, a subliniat acest diplomat european, vorbind sub rezerva anonimatului.

Gazprom își extinde activitățile cu petrol, încercând să compenseze mari pierderi. Producția de gaze, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată CITEȘTE ȘI Gazprom își extinde activitățile cu petrol, încercând să compenseze mari pierderi. Producția de gaze, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată

Cu toate acestea, vor trece câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, până când diferitele capitole de negociere vor fi efectiv deschise.

Și este puțin probabil ca acestea să fie deschise înainte de sfârșitul acestui an: la 1 iulie, Ungaria, care nu are prea mult entuziasm pentru primirea Ucrainei, preia președinția semestrială a Consiliului UE, ce reunește miniștrii celor 27 de state membre.

Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene deschiseseră calea pentru astfel de negocieri de aderare la mijlocul lunii decembrie 2023. Cu toate acestea, Ungaria a amânat până acum deschiderea oficială a negocierilor cu Kievul, considerând că nu sunt întrunite condițiile.

La 7 iunie, Comisia Europeană a considerat că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit acum toate condițiile prealabile pentru aderare.

Executivul european a cerut Kievului să ia măsuri pentru a combate corupția și deținerea oligarhilor. De asemenea, Comisia a cerut să se acorde o mai mare atenție minorităților, o măsură solicitată insistent de Budapesta din cauza prezenței unei comunități maghiare în Ucraina.

UE a acordat Ucrainei statutul de țară candidată în iunie 2022, într-un gest extrem de simbolic, la câteva luni după începutul războiului declanșat de Moscova, precum și Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor este doar o etapă a unui proces de aderare lung și anevoios. Ucraina, o țară cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori și o mare putere agricolă, se confruntă cu o serie de provocări pentru a adera la UE, începând cu problema ajutorului financiar.

La rândul său, UE intenționează să se reformeze pentru a face față acestei extinderi și pentru a-și îmbunătăți guvernanța și procesul decizional, care este deja adesea complex cu 27 de state membre.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
ucraina
ue