Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) extinde finanțarea acordată Republicii Moldova pentru achiziționarea de rezerve strategice de gaz cu un nou pachet de 199 de milioane de euro, care include un împrumut de 165 de milioane de euro și un grant de 34 de milioane de euro din partea Norvegiei.
Acest împrumut ridică la aproape 500 de milioane de euro totalul finanțărilor acordate de BERD țării pentru achiziții de gaze naturale de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, arată banca.
BERD precizează că împarte cu acționarii și donatorii riscurile legate de investițiile sale în Ucraina și în țările vecine în timpul războiului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Împrumutul și grantul acordate acum guvernului de la Chișinău sunt destinate finanțării achizițiilor de gaze efectuate de traderul de energie cu capital de stat JSC Energocom pe hub-urile din Uniunea Europeană.
O facilitate inițială de 300 de milioane de euro, de tip revolving, acordată de BERD în 2022, a permis Republicii Moldova să își diversifice aprovizionarea cu gaze, acoperind aproximativ 20% din cererea din iarna trecută cu livrări din Uniunea Europeană - față de mai puțin de 5% în 2021. Importurile de gaze ale Chișinăului provin în mod tradițional de la compania rusă Gazprom, cu care are un contract care expiră în 2026, dar care sunt vulnerabile la o potențială întrerupere ca urmare a războiului din Ucraina.
Creșterea finanțării va facilita aducerea cotei de gaze naturale din Europa până la cel puțin 75% din achizițiile din această iarnă, potrivit BERD.
CITEȘTE ȘI Bulgarii de la TBS, surprinși că CSAT îi consideră o amenințare la securitatea 5G: Lucrăm cu Ministere ale Apărării din diverse țări NATOTranzacțiile au fost efectuate cu ajutorul împrumutului acordat de BERD și în urma instrucțiunilor primite de la Comisia pentru Situații de Urgență (CSE) de la Chișinău, din care au făcut parte și reprezentanți ai serviciilor secrete.
Totodată, la finalul lunii martie, Energocom, a cumpărat, în premieră, gaze de pe piața spot de la București, operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Din septembrie, operarea sistemului național de transport al gazelor din Republica Moldova este asigurată de compania românească de stat Transgaz, prin sucursala sa de peste Prut, Vestmoldtransgaz.