Republica Moldova nu exclude ca Ucraina să permită tranzitul gazelor rusești și după 1 ianuarie 2025. Acestea sunt vitale pentru energia Basarabiei. Care ar fi alternativa

Republica Moldova nu exclude ca Ucraina să permită tranzitul gazelor rusești și după 1 ianuarie 2025. Acestea sunt vitale pentru energia Basarabiei. Care ar fi alternativa
scris 28 oct 2024

Republica Moldova nu exclude varianta ca tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, în privința căruia poziția oficială a Kievului este că va înceta de la 1 ianuarie 2025, să continue și după această dată, potrivit ministrului Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.

De ce este important Republica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum, a spus luna trecută Agenția Internațională pentru Energie (AIE), reluând practic un avertisment oficial al autorităților de la Chișinău, prezentat de Profit.ro la finalului lunii august.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă și căldură CITEȘTE ȘI ANUNȚ Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă și căldură

De asemenea interesant Prin Ucraina tranzitează și gazele extrase de gigantul rus Gazprom care alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES a companiei de stat rusești InterRAO ce asigură circa 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Prutului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova.

Este posibilă și varianta – și purtăm dialog cu toate părțile implicate - este posibilă, din câte înțeleg eu, și păstrarea tranzitului prin Ucraina. Pentru că nu vizează doar regiunea transnistreană. Este o discuție mult mai largă, care vizează și țări din Uniunea Europeană - Austria, Slovacia, Ungaria. Deci este un proces mai mare. Pentru Ucraina este un proces și mai mare pentru că vizează relațiile lor cu Federația Rusă, iar acolo pachetul de discuții inclusiv pe tot ce ține de încetarea războiului și de condiții, precondiții este mult mai larg″, a spus ministrul Parlicov, la postul de televiziune Moldova 1.

Una dintre aceste precondiții este ca Rusia să înceteze să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei.

Apple nu are voie să vândă telefoane iPhone 16 în Indonezia pentru că nu utilizează componente produse locale CITEȘTE ȘI Apple nu are voie să vândă telefoane iPhone 16 în Indonezia pentru că nu utilizează componente produse locale

″Noi nu știm niciodată, pentru că o bună parte din aceste discuții nu se poartă în spațiul deschis și nu se anunță nicăieri, sunt neformale. Dar ați observant, în perioada ultimilor ani de zile, infrastructura de gaze, în pofida războiului, infrastructura de energie electrică a fost atacată și a fost devastată generarea de energie electrică din Ucraina, infrastructura de gaze, practic, nu a fost atinsă. Adică niciodată nu știm care sunt aceste discuții și care sunt condițiile. Dar este important pentru noi să înțelegem.

Noi știm că există soluții. Toată lumea le cunoaște. Moldovagaz (la care Gazprom are 50% din capital – n.r.) a făcut demersurile necesare către Gazprom pentru a înțelege dacă Gazprom este dispus să utilizeze ruta alternativă (detalii aici și aici - n.r.). Sigur că există niște termene în acest sens, pentru că, așa cum ați spus și dumneavoastră, pentru a rezerva capacități pentru transportul gazelor pe ruta alternativă, trebuie să faci, dacă vrei să ai capacitatea rezervată trimestrial, trebuie să reușești până la o anumită dată să rezervi această capacitate.

VIDEO Constructorii turci au ridicat tabere pentru muncitorii la autostrada Făgăraș-Sibiu și au început munca cu primele utilaje CITEȘTE ȘI VIDEO Constructorii turci au ridicat tabere pentru muncitorii la autostrada Făgăraș-Sibiu și au început munca cu primele utilaje

Deocamdată, încă nu am ajuns la termenul pentru capacitățile trimestriale, el va fi în noiembrie. Dar dacă nu se rezervă în noiembrie, este posibil să fie rezervată capacitatea la nivelul lunar începând cu luna decembrie. Deocamdată, eu cred că este un suspans legat de lipsa unei înțelegeri la nivel mai mare decât regiunea transnistreană și Republica Moldova. Și noi trebuie să fim pregătiți de ambele scenarii. Și noi suntem pregătiți. Asta a și fost sensul elaborării planului de iarnă. Noi am menționat acolo scenariile de bază, există mult mai multe scenarii decât atât″, a arătat Parlicov.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat luna trecută că, dacă Ucraina va refuza să mai permită tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, Rusia ar putea utiliza conducta TurkStream, amplasată pe fundul Mării Negre, pentru a aproviziona Europa. "Ucraina refuză tranzitul gazelor noastre, ceea ce înseamnă că volumele de gaze care intră în Europa vor scădea. Ele vor urma alte rute, în special TurkStream, poate și prin conducta Blue Stream, spre Turcia. Însă asta este alegerea lor. Cum îi va afecta, nu știu", a spus liderul rus.

″Din start am spus că soluții există, sigur că urmează să vedem dacă Gazprom este pregătit de livrările de gaze în condițiile în care se finalizează tranzitul prin Ucraina. Vom avea o claritate mai bună în noiembrie-decembrie. Dar, cu certitudine, soluții există și dacă vom vedea că Gazprom nu vine cu o soluție, va trebui să intervenim noi″, a conchis Victor Parlicov.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova gazprom
republica moldova tranzit gaze ucraina
republica moldova transnistria mgres energie
importuri energie republica moldova