Republica Moldova joacă la 2 capete: cere UE să-i trimită gaz prin România, în timp ce încearcă să negocieze un preț mai avantajos cu Gazprom

Republica Moldova joacă la 2 capete: cere UE să-i trimită gaz prin România, în timp ce încearcă să negocieze un preț mai avantajos cu Gazprom
scris 14 oct 2021

Criza de gaz din Republica Moldova, care a culminat cu solicitarea de raționalizare voluntară a consumului de către Moldovagaz, divizia de peste Prut a gigantului rus de stat Gazprom și cel mai mare furnizor de gaze naturale din Republica Moldova, îi determină pe oficialii de la Chișinău să joace la două capete. Dacă zilele trecute, potrivit Financial Times, autoritățile moldovene au solicitat Uniunii Europene furnizarea de urgență de gaz prin România, în această săptămână vicepremierul Andrei Spînu a efectuat o vizită la Sankt Petersburg, încercând să-i convingă pe oficialii Gazprom să semneze un nou contract pe termen lung, însă la un preț mult mai redus decât cel de 790 dolari/mia de metri cubi pe care îl solicită gigantul rus.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Furnizarea de gaze prin România către Republica Moldova fără acordul Gazprom este una problematică, pentru că sursa gazului ar trebui să fie fostul coridor transbalcanic, prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, pe unde curge exclusiv gaz rusesc din TurkStream, comercializat de firmele prin care Gazprom efectuează exporturi către România, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef Energy (și filiala sa Imex Oil).

Urmărește-ne și pe Google News

La finalul săptămânii trecute, pentru a-și putea acoperi consumul curent și necesarul de gaz depozitat pentru iarnă (24,5 TWh sau 74,5% din capacitatea totală în acest moment), România importa 75 GWh/zi prin punctul de la Negru Vodă, 5,6 GWh/zi prin punctul de la Giurgiu-Ruse și 12 GWh/zi prin punctul de la Csanádpalota.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În aceste condiții, este puțin probabil ca România să poată oferi gaz Republicii Moldova în absența cooperării Gazprom, care este singura companie care poate majora livrările prin Negru Vodă. Și în niciun caz gaz ieftin, dat fiind prețul de peste 400 lei/MWh de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), la care se adaugă costurile de transport.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Așa se face că, la finalul vizitei la Sankt Petersburg, vicepremierul moldovean a anunțat că Moldova este interesată să încheie un contract pe termen lung de furnizare a gazului cu Gazprom.

"Suntem interesați să semnăm un contract pe termen lung cu Gazprom pentru furnizarea de gaze în cele mai favorabile condiții pentru republică, pentru a asigura securitatea energetică a țării", a afirmat Spînu, citat de agenția rusă Tass.

Vicepremierul moldovean a precizat că, în cursul călătoriei sale în Rusia, nu a putut discuta cu CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, „din cauza unor circumstanțe obiective”, dar că s-a întâlnit cu șefa GazpromExport, Elena Burmistrova.

"Am discutat problema semnării unui contract pe termen lung, săptămâna aceasta vom începe negocierile cu Gazprom pentru a întocmi un plan de lucru. Am spus, de asemenea, că prețul gazului este nerealist, nejustificat pentru Moldova, am solicitat prelungirea contractului pe termenii anului 2019", a afirmat Spinu.

DOCUMENT Doi manageri CEZ România de la parcul eolian Cogealac au inventat o metodă de îmbunătățire a captării vântului în turbine. Compania a brevetat-o în SUA CITEȘTE ȘI DOCUMENT Doi manageri CEZ România de la parcul eolian Cogealac au inventat o metodă de îmbunătățire a captării vântului în turbine. Compania a brevetat-o în SUA

Săptămâna trecută, Moldovagaz și Gazprom au decis prelungirea contractului de furnizare a gazelor care a expirat în septembrie până la sfârșitul lunii octombrie.

Autoritățile moldovene doresc păstrarea formulei de preț din vechiul contract, potrivit cărora în sezonul de vară acesta era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, care este responsabilă pentru 80% din consumul de gaz al Republicii Moldova, era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

Recent, oficiali ai Republicii Moldova au anunțat finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău și au susținut că vor primi gaze rusești prin România, însă la un preț de 4 ori mai mare.

"După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană, dealtfel, am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare", a transmis vicepremierul moldovean și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

La finalul lunii iunie, directorul operatorului român Transgaz, Ion Sterian, afirma că, până la sfârșitul lunii august-începutul unii septembrie, vor fi finalizate și stațiile de comprimare Onești și Gherăiești, menite a permite exportul de gaze în Republica Moldova și, implicit, înlocuirea rutei ucrainene cu cea românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
gaz
gazprom
românia
transgaz