Președintelui austriac Alexander van der Bellen îi pare rău că l-a judecat greșit pe Putin

Președintelui austriac Alexander van der Bellen îi pare rău că l-a judecat greșit pe Putin
scris 18 apr 2024

Președintele austriac Alexander Van der Bellen a recunoscut într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, preluat de Kurier, că l-a judecat greșit pe președintele rus Vladimir Putin.

"Recunosc, m-am înșelat în privința lui Putin. Am crezut că va fi mulțumit de anexarea Crimeei, acțiune contrară dreptului internațional. Îmi pare rău, (a fost) o totală eroare de judecată", a spus Van der Bellen.

Urmărește-ne și pe Google News
Gigantul german de armament Rheinmetall va construi o fabrică de obuze în Lituania CITEȘTE ȘI Gigantul german de armament Rheinmetall va construi o fabrică de obuze în Lituania

"Putin este un agresor", a declarat el. Președintele rus trăiește în secolul al XVIII-lea. "Există o - oamenii întreabă: «Cunoașteți pe cineva de care Putin mai ascultă? Răspuns: Desigur -  Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare»"., scrie Euractiv.

El a mai spus că Europa rămâne unită deoarece Cei 27 știu că nu pot să-și apere interesele decât împreună. În mod ironic, la Soci în 2019, Putin însuși i-a spus că "statele UE împreună cheltuiesc pentru apărare de cinci ori mai mult decât Rusia. Și americanii - de trei ori mai mult decât toate statele UE", a declarat el.

Toată lumea a subestimat fragmentarea industriei europene de armament. "Uniunii Europene îi este greu să renunțe la ideea de soft power. Trebuie să învățăm să ne apărăm", a subliniat președintele austriac.

Van der Bellen nu e îngrijorat de previziunile prea sumbre cu privire la Uniunea Europeană.

"În 2016, unii ... au spus că nu mai pot câștiga împotriva candidatului FPÖ Norbert Hofer, că va cădea prima piatră, apoi Emmanuel Macron va pierde în Franța și așa mai departe. Nimic din toate astea nu s-a întâmplat".

Președintele austriac consideră că alegerile din Polonia și Slovenia au fost foarte încurajatoare, în ciuda victoriei unui guvern prietenos cu Rusia în Slovacia și a guvernului lui Viktor Orban din Ungaria, care se descrie ca un oponent al democrației liberale.

În principiu, Van der Bellen nu ar avea nimic împotriva unei Europe cu două viteze, dar subliniază că Uniunea "are nevoie de o politică externă și de apărare comună".

viewscnt
Afla mai multe despre
alexander van der bellen
austria
vladimir putin