Premieră: Republica Moldova a importat, pentru prima dată în istorie, gaze naturale din Occident

Premieră: Republica Moldova a importat, pentru prima dată în istorie, gaze naturale din Occident
scris 3 nov 2022

Republica Moldova a importat, pentru prima dată în istorie, gaze naturale din Occident, cantitățile achiziționate de către furnizorul de stat Energocom tranzitând dinspre Vest conductele magistrale ale Slovaciei și Ucrainei.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

″În premieră, Republica Moldova a importat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est, și astfel a anulat mitul că gazele naturale și lumina pot veni doar din Federația Rusă. Miercuri, Energocom a procurat 5,6 milioane de metri cubi de gaze naturale, care au fost transferate prin punctul de livrare Budnice din Slovacia, la frontieră cu Ucraina. Acestea completează stocurile de rezervă pe care le face Energocom pentru a asigura Republica Moldova cu necesarul de gaze naturale pentru această iarnă și contribuie la independență energetică a țării noastre″, a declarat vicepremierul moldovean, Andrei Spînu.

Urmărește-ne și pe Google News
ASF atenționează - Se sună la telefon de persoane care se recomandă „brokeri” cu sediul în state terțe și pe urmă dispar cu banii CITEȘTE ȘI ASF atenționează - Se sună la telefon de persoane care se recomandă „brokeri” cu sediul în state terțe și pe urmă dispar cu banii

Potrivit sursei citate, Republica Moldova deține în prezent stocuri de gaze de 157 milioane mc.

″Ceea ce la prima vederea părea că ne va distruge, iată că ne face mai puternici. Așa cum am promis, solidari, cu efort de economisire, vom trece cu bine această iarnă, vom ieși din sezonul rece cu capul sus, mai puternici și independenți energetic. Mulțumesc echipei, SA Energocom, pentru tot efortul pe care îl depun în această perioadă complicată″, a mai spus Spînu.

Cum și cu câte secunde poți afla înainte că vine cutremurul. Institutul pentru Fizica Pământului explică CITEȘTE ȘI Cum și cu câte secunde poți afla înainte că vine cutremurul. Institutul pentru Fizica Pământului explică

Operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din Ucraina și Slovacia, GTSOU și Eustream, au anunțat recent că au prelungit pe toată perioada iernii, respectiv până la 31 martie 2023, acordul prin care capacitatea de transfer de gaze din Slovacia în Ucraina a fost majorată la 42 milioane mc pe zi.

″Pasul este pozitiv atât pentru clienții ucraineni, în special grație oportunităților de import de gaze în Ucraina, cât și pentru nerezidenți, care pot stoca gaze în depozitele subterane de înmagazinare ucrainene″, au comentat cei de la GTSOU.

Viteza trotinetelor electrice, pregătită să fie limitată. ”Să protejăm vârstnicii, copiii și în general oamenii care circulă pe trotuar!” CITEȘTE ȘI Viteza trotinetelor electrice, pregătită să fie limitată. ”Să protejăm vârstnicii, copiii și în general oamenii care circulă pe trotuar!”

″Stocurile de gaz sunt necesare pentru a evita situația din anul trecut, când la un moment dat am fost informați că nu va mai fi furnizat gaz natural către Republica Moldova, vom avea posibilitatea în 10 sau 20 de zile să găsim alte surse, avem acel acord cu BERD-ul care ne-ar permite să declarăm tranșa doi de 200 de milioane de euro pe care vom putea procura în regim de urgență gaze naturale. Prima tranșă, vreau să vă informez că astăzi a fost ultima etapă, am procurat gaze naturale de toate cele 100 de milioane de euro″, a declarat șeful Energocom, Victor Bînzari.

El a precizat că stocurile de gaze acumulate permit Republicii Moldova să supraviețuiască chiar și o lună de zile fără nici un fel de importuri de la gigantul rus de stat Gazprom.

TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/l CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/l

La ora actuală, noi avem, cu toate achizițiile procurate și anterior, în jur de 150-160 de milioane de metri cubi de gaz. Dacă facem un calcul, că noi consumăm pe tip de iarnă în jur de 7 milioane (pe zi – n.r.), deci sigur că în jur de 23-24 de zile avem posibilitatea de a supraviețui doar cu gazul deja procurat. Noi vorbim de 7 milioane consum pe timp de iarnă, atunci când chiar și Termoelectrica (producător de energie electrică și termică din Chișinău – n.r.) consuma gaze naturale. La ora actuală, știți că Termoelectrica încălzește cu păcură și atunci consumul va fi cu mult mai mic, ceea ce înseamnă că rezerva de gaze naturale pe timp de iarnă ne va ajunge pentru o perioadă mai lungă″, a punctat Bînzari.

Republica Moldova nu mai are contract de furnizare cu centrala pe gaze naturale de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria, care asigura până nu demult grosul aprovizionării cu energie electrică al vecinilor de peste Prut, ca urmare a reducerii de către Gazprom cu 30% a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova. Operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat stare de alertă în sistemul de peste Prut pe 21 octombrie, după oprirea livrărilor de electricitate de către Ucraina din cauza atacurilor rusești cu rachetă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale republica moldova
gazprom republica moldova
criza energetica republica moldova