VIDEO&FOTO Maia Sandu, în Parlamentul României, apel pentru Moldova: Astăzi, Republica Moldova și România își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere

VIDEO&FOTO Maia Sandu, în Parlamentul României, apel pentru Moldova: Astăzi, Republica Moldova și România își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere Galerie foto

Inquam Photos / George Călin

scris 1 nov 2022

Republica Moldova și România "își croiesc" împreună soarta, ca parte a lumii libere, Chișinăul în drum spre Uniunea Europeană, iar Bucureștiul "mai puternic" în UE, a afirmat președintele țării vecine, Maia Sandu, la conferința internațională dedicată femeilor organizată la Palatul Parlamentului.

VIDEO MAI JOS. IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO (Inquam Photos / George Călin)

"Pentru prima dată de când Republica Moldova și-a declarat independența, președintele Republicii Moldova, alături de președintele României, își dau mâna în forul legislativ suprem al României pentru a veni cu un mesaj comun în fața cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toți, Republica Moldova și România nu doar își dau mâna, ci își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere - Republica Moldova în drum spre Uniunea Europeană, România mai puternică în Uniunea Europeană", a evidențiat Sandu, la Conferința "Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Inspectorii Consiliului Concurenței, în control la toate băncile care participă la calculul Robor pentru înțelegere pe fixarea ratei dobânzii. Calculatoarele conducerii, indisponibilizate CITEȘTE ȘI Inspectorii Consiliului Concurenței, în control la toate băncile care participă la calculul Robor pentru înțelegere pe fixarea ratei dobânzii. Calculatoarele conducerii, indisponibilizate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ea a subliniat rolul important important pe care femeile moldovene îl joacă în politică, adăugând că acestea se bucură de sprijinul societății, care apreciază, înainte de toate, caracterul unui om.

"Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică, pentru că suntem europeni și avem valori europene. Cetățenii noștri au demonstrat că apreciază, înainte de toate, caracterul unui om. Îl măsoară pe celălalt după merite, indiferent dacă este femeie sau bărbat. Acum doi ani, unii bărbați din spațiul politic de la noi spuneau că o femeie nu poate câștiga alegerile prezidențiale și că, în general, femeile nu au ce căuta în politică. (...) Chiar dacă este o provocare să reușești într-un domeniu dominat tradițional de bărbați, tot mai multe femei din Moldova s-au implicat și au ajuns să fie respectate pentru abilitățile lor. În Republica Moldova femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate, ele conduc astăzi importante instituții: Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura anticorupție, Curtea Constituțională. Femeile noastre creează și conduc afaceri de succes, devin campioane mondiale în sporturi de performanță", a afirmat Maia Sandu.

Ea a precizat că 40% dintre parlamentarii de la Chișinău sunt femei, iar aproximativ 200 de Primării sunt conduse de femei, ceea ce reprezintă 22% din numărul total.

"În 2023, vor fi și mai multe, pentru că femeile active din viața socială și politică din Moldova au văzut că se poate. Unii s-au opus la început legii cotelor de reprezentare, au fost voci care au spus că femeile nu au nevoie de locuri stabilite prin lege, însă timpul a demonstrat că aceste cote sunt importante pentru a asigura oportunități egale, pentru că șansele egale înseamnă echitate, înseamnă sprijin pentru ca femeile valoroase, hotărâte, muncitoare, care au fost ținute departe de nivelul decizional, să poată contribui la dezvoltarea țării", a punctat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a arătat că este nevoie ca puterea femeilor în partide să fie "adevărată, nu doar pe hârtie".

"Este adevărat că adoptarea unei legi nu reprezintă o soluție magică pentru amplificarea vocii femeilor în politică, este nevoie de susținere din partea decidenților și de implicare din partea a cât mai multor femei. E nevoie ca puterea femeilor în partide să fie adevărată, nu doar pe hârtie, iar aceasta se poate întâmpla când partidele apreciază și promovează oamenii după merite, când dezvoltă o cultură organizațională incluzivă. Implicându-ne, stimulând participarea altor femei în politică, promovând meritocrația, vom crea o societate în care deciziile se iau de toți reprezentanții săi. Să reușești să faci o politică înțeleaptă, care să aducă rezultate bune pentru cetățenii tăi și cât mai repede este o provocare pentru orice politician, femeie sau bărbat. Pentru mine, în aceste vremuri este și o imensă responsabilitate. Voi face tot ce pot ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei și ca oamenii să trăiască în pace, liberi și demni, la ei acasă", a transmis Sandu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
maia sandu