Guvernul polonez a adoptat un proiect legislativ care va permite interzicerea importurilor de cărbune rusesc, a anunțat un purtător de cuvânt al Cabinetului, relatează Reuters.
„Nu mai vrem ca aceste importuri să mai fie posibile, deși realizăm că există un risc legat de faptul că Uniunea Europeană nu a aprobat astfel de acțiuni până acum”, a spus purtătorul de cuvânt Piotr Muller reporterilor la Varșovia, arată Hotnews.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Ne vom ocupa de de-rusificarea economiei poloneze și europene”, a declarat Morawiecki în timpul unei conferințe de presă, adăugând că „facem apel la suspendarea activităților de pe piața rusească”.
CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei aniCatalogând măsurile drept un „scut anti-Putin”, o referință la terminologia folosită de guvernul de la Varșovia pentru pachetele sale de atenuare a efectelor inflației și pandemiei de COVID-19, Morawiecki a declarat că principalul scop al acestuia este ținerea sub control a prețurilor la alimente.
Rusia este un exportator major de cereale și îngrășăminte la nivel mondial, ONU estimând luna aceasta că prețurile internaționale la alimente ar putea crește cu până la 20% din cauza războiului din Ucraina.
Polonia a anunțat că le va oferi fermierilor o subvenție de 500 de zolți (117 dolari) pentru fiecare hectar de teren folosit în scopuri agricole pentru a compensa creșterea prețului la îngrășăminte.
CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineniO oponentă înverșunată a proiectului Nord Stream 2, Polonia a îndemnat timp de ani de zile Europa să își reducă dependența de gazele naturale și petrolul rusesc, Morawiecki afirmând vineri că guvernul său va aloca 3 miliarde de zloți pentru recapitalizarea Gaz-System, un constructor local de conducte.
Scutul „anti-Putin”, folosit pentru oprirea șantajului rusesc
„Șantajul cu gaz, folosirea resurselor naturale ca element nu doar al războiului psihologic, ci al războiului propriu-zis (...) este o acțiune pe care trebuie să o contracarăm pe numeroase fronturi”, a subliniat Morawiecki.
Declarațiile sale vin în contextul în care Uniunea Europeană a anunțat săptămâna aceasta noi sancțiuni îndreptate împotriva sectorului energetic rusesc, fără a interzice însă importurile de gaze naturale și petrol rusesc în spațiul comunitar.
CITEȘTE ȘI ASUS ExpertBook B7 Flip: muncești fără limitări, de oriundeMateusz Morawiecki este unul dintre cei 3 prim-miniștri care s-au deplasat miercuri la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, alături de omologul său ceh Petr Fiala și cu Janez Jansa, premierul Sloveniei.
Premierul Poloniei i-a îndemnat și pe ceilalți lideri ai UE să meargă la Kiev pentru a se uita „în ochii femeilor și copiilor de acolo”.