Damien Magrou este ofițerul responsabil cu voluntarii străini înrolați în Ucraina și a vorbit pentru reporterii Corriere della Sera despre oamenii care au venit voluntari în această țară, să se înroleze în armată.
”Legiunea străină ucraineană este formată numai din cetățeni care vin din străinătate. Sunt niște ucraineni care sunt ofițeri, dar restul nu. M-am născut în Franța, la Lyon, dar sunt norvegian naturalizat”, spune despre el.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Înainte de invazie lucram pentru o mare companie ucraineană. Am locuit la Kiev în ultimii doi ani. Decizia de a mă alătura Legiunii a fost una personală. Apartamentul meu, prietenii mei, toată viața mea este la Kiev. De aceea am decis să lupt”, povestește Damien, potrivit g4media.ro.
Spune din start că luptătorii străini fac parte din armata ucraineană.
„Aș dori să clarific ceva, noi nu suntem luptători străini. Expresia asta ne aduce în minte ISIS. Legiunea Internațională Ucraineană face parte din armata oficială de la Kiev. Nu suntem o miliție. Suntem un departament oficial, o unitate de luptă”, spune el.
Damien Magrou face acum parte din armata ucrainenă, are 30 de ani și este persoana care are grijă de voluntarii străini înrolați să lupte alături de forțele de la Kiev.
La câteva zile după începerea invaziei, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel prin care a chemat voluntari din străinătate să vină să lupte Ucraina. În ultimele zile s-a vorbit despre 20.000 de bărbați. ”Mă tem că nu pot da o cifră exactă din motive de securitate. Pot spune că sunt mulți. Și pot să confirm că alții ajung în fiecare zi”, spune Magrou.
De unde vin? „Ultima dată când am verificat, acum două zile, aveam 52 de naționalități, au venit inclusiv din Coreea de Sud. Cei mai numeroși sunt britanicii și americanii. Dar provin mulți și din statele baltice și din nordul Europei. Și sunt mulți din Canada”, spune militarul. ”Cel mai mare din Europa, după britanici, este format din francezi, germani și portughezi”, completează el.
Spune că majoritatea au între 25 și 40 de ani. Există și femei înrolate, spune el. ”În general sunt tineri. Majoritatea au între 25 și 40 de ani. Dar acceptăm și seniori între 60 și 80 de ani. Aș spune că acoperim toată gama de adulți. Avem și câteva femei. Ultima dată când am verificat erau 3% din total”.
„Rolul meu este să am grijă de ei. Apoi mă ocup de logistică, organizez transferuri din Polonia, țară unde sosesc din aproape toată lumea. Apoi mă ocup de partea de strângere de fonduri. Dar și comunicarea pe rețelele de socializare și presă”, explică militarul.
Damien Magrou spune că sarcinile pe care le priesc în cadrul armatei diferă în funcție de calitățile fiecărui individ.
„Plec de la mine. Nu aveam nicio experiență militară, dar m-am alăturat legiunii încă de la început. Acum căutăm doar profiluri de oameni care au deja pregătire militară, care au fost pe câmpul de luptă, care au fost deja în zone de război. Nu avem nevoie de cineva fără experiență pentru că nu facem prea multe antrenamente. Apoi sunt profiluri ca ale mele, care acționează în culise pentru a susține. Nu există diferențe formale sau de principiu în privința femeilor. Mulți dintre ele au pregătire medicală și funcționează ca atare”, spune el.
Susține că niciun militar străin nu a fost ucis în bazle din Iavoriv și Zhytomyr, acolo unde rușii au anunțat sute de morți în urma unor atacuri cu rachete.
„Neg categoric că au existat legionari morți la Iavoriv. Există multă dezinformare. Trebuie să facem verificări duble și triple”.
Despre Zhytomyr spune același lucru. „Nu am informații despre asta. Nu pot confirma sau nega că în Iavoriv a fost personal străin, ceea ce pot spune este că nu a murit niciun străin”.