PARADOX Gigantul monopolist Gazprom pledează pentru liberalizarea pieței gazelor

PARADOX Gigantul monopolist Gazprom pledează pentru liberalizarea pieței gazelor

Foto dreamstime.com

scris 2 mai 2023

Gigantul rus Gazprom, care deține monopolul exportului de gaze naturale rusești, mai puțin al celor lichefiate, și care în trecut a fost subiectul mai multor anchete anticoncurențiale la nivelul Uniunii Europene, pledează pentru liberalizarea pieței gazelor din Rusia.

Motivul este însă unul pur pecuniar: Cea mai importantă companie de gaze din Rusia se confruntă cu o scădere a exporturilor după izbucnirea războiului din Ucraina și vrea astfel să-și crească veniturile din vânzările de gaze pe piața internă.

Urmărește-ne și pe Google News

Gigantul gazier a propus Guvernului rus să liberalizeze prețurile angro la gaze pentru consumatorii industriali din anumite regiuni, să introducă o diferențiere sezonieră a prețurilor și să opereze o piață de echilibrare, informează Kommersant.

În prezent, ceilalți producători ruși de gaze, mai mici (Rosneft și NOVATEK), au posibilitatea de a oferi reduceri de prețuri clienților și a-i atrage pe marii consumatori ruși, în timp ce gigantul Gazprom este lipsit de această oportunitate.

GRAFIC Efectul suprataxării: Câte contracte part-time au fost înlocuite cu cele de normă întreagă CITEȘTE ȘI GRAFIC Efectul suprataxării: Câte contracte part-time au fost înlocuite cu cele de normă întreagă

Gazprom a refuzat să comenteze informațiile Kommersant, în timp ce NOVATEK și Rosneft nu au răspuns solicitărilor publicației.

Consiliul Concurenței din Rusia (FAS) a declarat că, în prezent, prioritatea este reprezentată de asigurarea accesului nediscriminatoriu la infrastructura de transport.

„Al doilea pas obligatoriu pentru liberalizarea prețurilor angro la gaze este crearea unui indicator reprezentativ, posibil în cadrul mecanismelor existente, de exemplu, prin dezvoltarea tranzacționării gazelor pe bursă. Fără îndeplinirea acestor două condiții, este prematur să vorbim despre liberalizarea prețurilor angro la gaze”, susține Agenția Federală Anti-monopol din Rusia (FAS).

Liberalizarea prețurilor de pe piața angro s-a discutat în repetate rânduri în Rusia de la începutul anilor 2000, dar reforma nu a avut loc niciodată.

În prezent, Gazprom vinde gaze consumatorilor la un preț reglementat stabilit de FAS, cu excepția unor volume reduse vândute la bursa Sankt Petersburg International Mercantile Exchange (SPIMEX).

Ceilalți producători pot vinde gaze clienților la ce preț vor, însă în practică se orientează tot după prețul stabilit de FAS, oferind, când e cazul, și un discount.

În Bulgaria și România, costul orar al forței de muncă e de 3-4 ori mai mic decât în Italia CITEȘTE ȘI În Bulgaria și România, costul orar al forței de muncă e de 3-4 ori mai mic decât în Italia

Totodată, Gazprom, a cărei cotă pe piața internă este de aproximativ 63% (377 miliarde metri cubi în 2021), este obligat să vândă gaze la tarif reglementat tuturor consumatorilor, inclusiv acelor regiuni în care acesta nu acoperă costurile companiei.

În plus, prețurile reglementate pentru populație din majoritatea regiunilor se situează sub costul de producție, de distribuție și de furnizare al gigantului rus, care vinde astfel gazele în pierdere.

Ceilalți concurenți nu sunt obligați să activeze în toate regiunile și se îndreaptă că acelea cu randamente ridicate, oferind discount-uri și scoțând astfel Gazprom de pe respectivele piețe.

Gazprom mai propune introducerea unei diferențieri sezoniere a prețurilor reglementate angro, mărind intervalul fluctuațiilor acestora la 10-20% „pentru a se putea forma un nivel de preț care depășește prețurile reglementate”. Ideea este de a forma o „primă de tranzacționare pentru sezonul de iarnă” la gaz.

Ceilalți producători de gaze din Rusia au condiționat până acum liberalizarea prețurilor pe piața internă de liberalizarea exportului de gaze, de accesul nediscriminatoriu la sistemul de transport și de introducerea unor tarife transparente de transport.

Problema accesului nediscriminatoriu la exporturi în Europa, după prăbușirea acestuia de aproape 4 ori în 2022, a devenit mai puțin relevantă.

FOTO România a dat peste cap calculele în Europa la vânzările de mașini electrice CITEȘTE ȘI FOTO România a dat peste cap calculele în Europa la vânzările de mașini electrice

În ultimii ani, Gazprom și-a mărit capacitatea de producție la circa 560-580 de miliarde de metri cubi pe an, dar, din cauza scăderii exporturilor în 2022, producția companiei în 2022 s-a redus cu 20%, la 412,6 miliarde mc. În aceeași perioadă, ceilalți producători și-au crescut producția.

În acest context, Gazprom ar putea reorienta 150 miliarde mc către piața internă.

Potrivit unor experți citați de Kommersant, în contextul unui excedent de producție, liberalizarea prețurilor și concurența sporită ar trebui, teoretic, să conducă la o diminuare a prețurilor, dar realitățile rusești, concentrarea mare a vânzărilor de gaze la bursă în mâinile mai multor mari comercianți, în rândul cărora Gazprom are un rol dominant, probabil că nu va duce la o scădere semnificativă a prețurilor la gaze.

Pe de altă parte, însă, Gazprom ar avea posibilitatea de a-și extinde cota de piață în regiunile cu prețuri atractive, care sunt de obicei regiuni situate în apropierea centrelor industriale.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
liberalizare
rusia
monopol