OTP își pregătește exitul din Slovacia, după 17 ani de prezență

OTP își pregătește exitul din Slovacia, după 17 ani de prezență
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 ian 2020

OTP Bank se pregătește să iasă de pe piața din Slovacia, după o prezență de 17 ani în această țară. Grupul ungar poartă discuții cu mai multe bănci rivale în vederea vânzării subsidiarei slovace, rezultatul negocierilor fiind așteptat până la finele lunii martie.

După ce anul trecut s-a extins agresiv în Europa Centrală și de Est, OTP a decis să renunțe la subsidiara din Slovacia, OTP Banka Slovensko, pentru a se concentra pe piața slovenă, unde a finalizat, recent, prima sa achiziție.

Urmărește-ne și pe Google News

Ieșirea din Slovacia survine în contextul în care OTP nu a reușit să își majoreze cota pe piața locală la mai mult de 3% în ultimii ani. OTP deține 99,26% din acțiunile OTP Banka Slovensko, participație achiziționată de la stat în 2002. Slovacia a fost prima piață externă pentru grupul ungar.

BRD a încasat 15,5 milioane euro de la OTP pe participația la banca moldoveană Mobiasbanca, aproape dublu față de cât a plătit acum 11 ani CITEȘTE ȘI BRD a încasat 15,5 milioane euro de la OTP pe participația la banca moldoveană Mobiasbanca, aproape dublu față de cât a plătit acum 11 ani

Vânzarea OTP Banka Slovensko este estimată pentru această primăvară, potrivit directorului general al OTP, Sándor Csányi, citat de Reuters.

OTP intenționează să se concentreze acum pe piața slovenă, dar nu exclude noi achiziții în Europa și chiar în Asia, a precizat șeful OTP.

Grupul ungar a finalizat, în decembrie, preluarea subsidiarei slovene a grupului francez Societe Generale, SKB Banka, prima sa achiziție în Slovenia. Planurile grupului pe termen mediu vizează creșterea cotei de piață în Slovenia de la circa 9%, cât are în prezent SKB Banka, la 25-30%, inclusiv prin preluarea de noi bănci locale.

OTP a încercat să se extindă prin achiziții și în România, însă, spre deosebire de băncile centrale din alte țări din regiune, Banca Națională a României a respins tranzacția de preluare a băncii Românești de la NBG, deși aceasta fusese anterior avizată de Consiliul Concurenței. A fost pentru prima dată când BNR s-a opus unei tranzacții agreate între părți în procesul de consolidare început după criză.

OTP se află de mai mult timp într-un proces de extindere agresivă în regiune, mai multe achiziții fiind făcute de la Societe Generale, într-un context în care francezii se retrag de pe piețele în care băncile deținute au cote mici de piață. 

Grupul și-a crescut prezența la 12 țări din regiune, printre băncile cumpărate în ultimul an regăsindu-se Mobiasbancă, a patra mare bancă din Republica Moldova, precum și fostele subsidiare Societe Generale din Albania și Bulgaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank slovacia
otp banka slovensko
vanzare
exit
extindere slovenia
otp bank