Moldova nu mai poate face solicitărilor de cetățenie din partea rușilor, care au crescut vertiginos. Rușii care vor pașapoarte moldovenești sunt mult mai mulți decât ucrainenii

Moldova nu mai poate face solicitărilor de cetățenie din partea rușilor, care au crescut vertiginos. Rușii care vor pașapoarte moldovenești sunt mult mai mulți decât ucrainenii
scris 16 ian 2024

Autoritățile din Republica Moldova au declarat că întâmpină dificultăți în a face față unei creșteri abrupte a cererilor de acordare a cetățeniei depuse de persoane din Federația Rusă, o creștere care se înregistrează de când a început războiul din Ucraina, relatează Reuters.

"Situația geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat o creștere a numărului de persoane care doresc să obțină cetățenia moldovenească", a declarat agenția guvernamentală care se ocupă de cetățenie și pașapoarte, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Firmele rusești pleacă din Cipru. Se schimbă harta serviciilor financiare: Unde se mută CITEȘTE ȘI Firmele rusești pleacă din Cipru. Se schimbă harta serviciilor financiare: Unde se mută

"Având în vedere creșterea numărului de cereri de acordare a cetățeniei moldovenești, Agenția cere Guvernului să extindă termenul de examinare a cererilor la șase luni", în loc de termenul actual de 20 de zile, a anunțat Agenția de Servicii Publice.

Instituția a precizat că 70 la sută dintre solicitanți sunt cetățeni ruși și 20 la sută ucraineni, fără a oferi cifre specifice privind numărul celor care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa.

Republica Moldova, care în decembrie a primit aprobarea liderilor UE de a deschide negocieri de aderare la blocul comunitar, se bucură de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În plus, cetățenii moldoveni care pot dovedi că strămoșii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte din acesta să fie inclus în Uniunea Sovietică în 1940 au dreptul să solicite cetățenia română și, prin urmare, pot deveni cetățeni UE.

Populația Republicii Moldova din epoca sovietică, de 4,3 milioane de locuitori, s-a redus la aproximativ 2,5 milioane - fără a pune la socoteală enclava Transnistria condusă de separatiștii pro-ruși - după ce aproape un milion dintre cetățenii moldoveni au plecat în căutarea unei vieți mai bune. Republica Moldova post-sovietică a dezvoltat legături strânse cu România, membră a Uniunii Europene.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova a denunțat invazia Rusiei în Ucraina din 2022 și denunță încercări ale Moscovei de a crea instabilitate și chiar o tentative de lovitură de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
cetatenie rusa