Rubla rusească a urcat luni la maximul ultimelor 6 luni în raport cu dolarul, euro și yuanul, moneda națională a Rusiei întărindu-se pe fondul vânzării de valută de către guvern și a cererii limitate pentru aceasta la începutul noului an, scrie agenția Reuters și Yahoo News.
Rubla s-a apreciat luni dimineața cu 1% față de dolar, ajungând la un curs de schimb de 87,5 la 1, cel mai bun pentru moneda Rusiei după cel înregistrat pe 30 iunie 2023. Ea s-a apreciat cu 1,5% și față de euro, ajungând la un curs de 95,68 la 1, și cu 0,9% față de yuan, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moneda națională a Rusiei s-a întărit după ce ministerul de finanțe de la Moscova a trecut de la achiziții de valută în decembrie anul trecut la vânzări în condițiile în care veniturile obținute din exporturile de gaze naturale și petrol au fost mai mici decât estimările.
Actualele intervenții pe piață sunt efectuate de ministerul finanțelor prin intermediul Băncii Centrale condusă de Elvira Nabiullina.
Banca Centrală de la Moscova a amânat în august această măsură pentru a evita agravarea presiunilor asupra monedei naționale, care coborâse sub pragul psihologic de 100 de unități pentru un dolar în lunile august și octombrie.
Statul rus a planificat vânzări masive de valută pentru luna ianuarie
Banca Centrală a Rusiei urmează să vândă zilnic valută în valoare de 16,7 miliarde de ruble (190 de milioane de dolari) până la sfârșitul lunii ianuarie.
„Aceasta este o cantitate destul de mare, care va contribui la întărirea în continuare a rublei”, a declarat Alexei Antonov de la firma de consultanță rusă Alor Broker. Acesta mai afirmă că cererea importatorilor pentru valută, în mod tradițional mică la începutul anului, va contribui și ea la întărirea rublei.
În plus, măsurile de control a capitalului ordonate de președintele Vladimir Putin în octombrie sunt încă în vigoare.
Analiștii de la Alfa Wealth sunt însă de părere că aceste intervenții repetate ale statului rus în economie fac extrem de dificilă prognozarea cursului de schimb al rublei.
„Experții, analiștii și simplii investitori sunt aproape mereu cu degetul în aer”, afirmă analistul Alexei Klimyuk de la Alfa, cu referire la una din metodele tradiționale de a afla direcția din care bate vântul.