Rata anuală a inflației în Turcia a urcat la 69,97% în luna aprilie, ceea ce pune în pericol șansele de realegere ale președintelui Recep Tayyip Erdogan în 2023, transmite AFP.
Promisiunile guvernului și reducerile de TVA la produsele de primă necesitate anunțate la începutul anului nu au frânat tendința de creștere a prețurilor. Datele oficiale publicate de Institutul de statistică din Turcia arată că prețurile au crescut cu 7,25% în aprilie, în plină sărbătoare a Ramadanului, comparativ cu luna martie și cu 69,97% față de luna aprilie a anului trecut, ceea ce reprezintă cea mai ridicată inflație înregistrată de Turcia după luna februarie 2002, scrie Agepres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avansul inflației s-a datorat în primul rând unul salt de 105,9% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse și prețurile la energie, urmate de o creștere de 89,1% a prețurilor la alimente și băuturi non-alcoolice.
Ministrul turc al Finanțelor, Nureddin Nebati, a ținut să calmeze îngrijorările declarând că actualul trend inflaționist este unul trecător și nu se va prelungi pe termen lung. "Vom crește bunăstarea și puterea de cumpărare a cetățenilor noștri", a spus luni Nureddin Nebati.
În schimb, economiștii sunt de părere că inflația va rămâne la un nivel ridicat pentru restul anului 2022 din cauza războiului din Ucraina, iar media prognozelor pentru inflația la final de an este de 52%.
"Începe să devină jenant pentru Turcia. Desigur că există o creștere a prețurilor la alimente și energie dar este vorba și de un eșec spectaculos al politicii monetare turcești", a comentat Timothy Ash, analist la firma BlueAsset Management și specialist pe Turcia.
Președintele Recep Tayyip Erdogan insistă că este nevoie de reduceri semnificative ale dobânzilor pentru ca inflația să scadă, o idee care contravine teoriilor economice convenționale. În pofida îngrijorărilor cu privire la creșterile de prețuri provocate de războiul dintre Ucraina și Rusia, de unde Turcia importă energie și cereale, Banca Centrală a Turciei nu a majorat dobânda de referință, care de la finele lui 2021 a rămas neschimbată la 14%.
O hiperinflație de durată riscă să afecteze popularitatea presedintelui Erdogan, care și-a clădit succesele electorale din ultimele două decenii pe promisiunile de prosperitate.