În centrul Bulgariei, un monument comunist abandonat va fi restaurat după ce experții s-au mobilizat pentru a-i salva mozaicurile în ruină, scrie Le Figaro.
"Este o cursă contracronometru. Trebuie acționat rapid pentru că nu vor mai fi mozaicuri dacă așteptăm o decizie" a autorităților cu privire la viitorul nostru, a declarat pentru AFP arhitecta bulgară Dora Ivanova, care se ocupă de acest edificiu din Buzludja, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ridicat în 1981 la 1.400 de metri altitudine pe lanțul Balcanilor, această incintă circulară din beton și oțel, în stil brutalist, stil arhitectural care a cunoscut o mare popularitate începând cu anii 1950 este așezată lângă doi stâlpi înalți de 70 de metri. În vârf, steaua roșie era odată vizibilă din România și din Grecia.
Rămas de-a lungul timpului fără ornamentele din bronz și cupru, acoperișul este găurit, monumentul, considerat "o ispravă arhitecturală" adăpostește panouri monumentale de mozaicuri din epoca comunistă: cu scene de luptă "antifasciste", cu Armata Roșie sau cu femeia în societatea socialistă. Pe tavan încă sunt secera și ciocanul, simbolurile unității dintre muncitori și țărani, în timp ce pe fațadă este sloganul marxist: "Proletari din toate țările, uniți-vă!".
Inițial, mozaicurile se întindeau pe aproape 1.000 de metri pătrați, amestecând tehnici bizantine și noi materiale și procedee. O treime a dispărut, victimă a intemperiilor sau hoților. Un graffiti stângaci al fostului dictator Todor Jivkov, demis în 1989, a înlocuit mozaicul cu portretul său. "Obiectivul nu este de a restaura monumentul în splendoarea sa de altădată", a asigurat profesorul Thomas Danzl de la Universitatea Tehnică din Munchen. Echipa nu are mijloacele. Operațiunea a fost finanțată cu o donație de 185.000 de dolari (158.000 de euro) din partea Fundației americane Getty, care va fi suficientă pentru a păstra o parte din mozaicuri.
"Vom conserva (monumentul) așa cum îl vedem acum. Vom păstra graffiti ca un semn în timp, din ultimii 30 de ani", a explicat Thomas Danzl, specialist în moștenirea fostei RDG.
Optsprezece experți și studenți germani, greci, bulgari și elvețieni s-au dedicat acestei munci minuțioase de conservare a mozaicurilor, realizate în special cu ajutorul seringilor. "Tratăm zonele critice folosind un minim de materiale invazive" pentru a menține mozaicurile până când autoritățile se pronunță, explică directorul tehnic al operațiunii, Nikifor Haralampiev, de la Academia de Arte Frumaose din Sofia.
Edificiul, în epocă un instrument de propagandă, popular apoi printre amatorii de locuri insolite, ar putea deveni un loc în scopuri educative și turistice unde să fie cunoscută istoria Bulgariei de-a lungul secolelor, își imaginează Dora Ivanova.