Compania bulgară Dobrotich Wind, parte a grupului CWP Global, dezvoltatorul parcului eolian Cogealac-Fântânele, va investi 1,2 miliarde de leva (613,5 milioane euro) în construcția unui parc eolian onshore cu o putere totală instalată de până la 592 MW, cu puțin sub capacitatea de 600 MW a parcului din Dobrogea, în prezent cel mai mare din Europa continentală.
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie.
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Parcul, situat în regiunea Varna din nord-vestul Bulgariei, va include 74 de turbine cu o capacitate de până la 8 MW fiecare, capabile să genereze suficientă energie pentru a satisface nevoile a 440.000 de gospodării, potrivit companiei bulgare.
Construcția este estimată să înceapă în 2026, după obținerea autorizațiilor de mediu și a permiselor relevante, parcul urmând să devină operațional un an mai târziu.
Amplasamentul viitorului parc eolian din regiunea Varna. Sursa imagine: dobrotichwind.com
Ar fi al doilea cel mai mare parc eolian onshore din Europa, după cel de la Fântânele, însă ambele parcuri ar putea fi depășite la capacitate dacă se concretizează proiectul Electrocentrale Borzești pentru dezvoltarea unui parc cu o putere totală de peste 690 MW.
După cum a relatat Profit.ro, operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a emis recent aviz de racordare la rețea pentru un proiect de parc eolian ce promite să devină noul lider al topului celor mai mari unități de producție de energie electrică de acest tip din România, dar și campion european al parcurilor eoliene onshore, cu o putere instalată totală de 629,2 MW.
CITEȘTE ȘI Grecia dă stimulente cui va reduce consumul de electricitate iarnaProiectul este dezvoltat în județul Galați de către compania Hoopeks International SRL, deținută de Electrocentrale Borzești.
CWP Global (fosta Continental Wind Partners) a fost înființată în 2006 pentru a finanța dezvoltarea de parcuri eoliene în România și Polonia. În prezent, compania are operațiuni și în alte state europene, precum și în Australia și Noua Zeelandă.
CWP are în pregătire proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate totală de 3.000 MW în Bulgaria, Serbia și România.