Foști oficiali guvernamentali din Ungaria ar putea fi interziși din SUA

 Foști oficiali guvernamentali din Ungaria ar putea fi interziși din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2023

Mai mulți foști oficiali ai guvernului ungar și persoane apropiate guvernului ar putea fi afectați de un proiect de lege american care se concentrează pe corupție, semnalează Europa Liberă, ediția din Ungaria.

În baza documentului, în situația în care va fi adoptat de Congres, vor fi trecuți pe lista interzicerii vizelor mai mulți oficiali ai statului maghiar, notează publicația.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Gigantul american Estée Lauder deschide la București un centru global de tehnologie CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul american Estée Lauder deschide la București un centru global de tehnologie

Acesta ar putea fi următorul pas după ce vicepreședintele ungar al Băncii Internaționale de Investiții cu sediul la Budapesta, Imre Laszlóczki, care are origini rusești, a fost plasat miercuri pe lista de sancțiuni a SUA, scrie G4Media.ro.

Proiectul de lege propus invocă Secțiunea 7031(c) din Legea privind operațiunile externe și programele conexe a Departamentului de Stat al SUA , care prevede că oficialii guvernelor străine și membrii familiei lor nu sunt eligibili să intre în Statele Unite dacă Departamentul de Stat deține informații credibile că aceștia sunt implicați direct sau indirect în corupție gravă și/sau au fost implicați în încălcări grave ale drepturilor omului.

Proiectul de lege, care îi afectează și pe oficiali maghiari, este în pregătire încă din toamna trecută, iar mai mulți congresmeni și senatori americani se pregătesc să-l accepte în următoarele luni. Pentru a adopta proiectul de lege va fi nevoie de o majoritate a Congresului.

„Mișcarea este așteptată de mult. Deși nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, SUA ar fi trebuit să acționeze mult mai puternic când vine vorba de corupție, iar acesta este un pas bun. Acesta este probabil singurul limbaj pe care guvernul Orbán îl înțelege„ susține Dalibor Rohac, analist senior la American Enterprise Institute din Washington.

Proiectul de lege nu ar afecta numai Ungaria, de exemplu, fostul procuror general slovac Dobroslav Trnka a fost adăugat și el pe o listă similară cu interzicerea vizelor. Cel mai recent, la începutul lunii aprilie, patru judecători-șefi georgieni apropiați partidului de guvernământ au fost interziși din America.

Secțiunea 7031(c) a fost invocată pentru prima dată de Departamentul de Stat al SUA în 2018. La acea vreme, ei l-au numit public pe fostului procuror general albanez Adriatik Llalla i s-a interzis intrarea în Statele Unite.

În comparație cu Proclamația prezidențială 7750, care a fost folosită în scandalul de interzicere din 2014 și a afectat Ungaria, numele celor implicați în aplicarea 7031(c) vor fi afișate public și pe site-ul web al Departamentului de Stat al SUA.

Raportul de țară al Departamentului de Stat al SUA din 2022 a inclus nivelul alarmant al corupției din Ungaria.

„Deși guvernul a luat măsuri pentru a identifica, investiga, urmări și pedepsi oficialii care comit abuzuri ale drepturilor omului, acțiunile împotriva corupției cu legături politice la nivel înalt au  fost limitate”, se arată în raport.

Ungaria a fost acuzată de corupție nu doar de SUA, ci și de mai multe organizații internaționale în ultimii ani. Pe baza sondajului Transparency International privind corupția , Indicele de percepție a corupției, Ungaria a devenit în 2022 cel mai corupt stat membru al Uniunii Europene.

Nu ar fi prima dată când actorilor apropiați guvernului Fidesz li se interzice intrarea în America din cauza acuzațiilor de corupție. În octombrie 2014, la scurt timp după alegerile din Ungaria, Statele Unite au luat măsuri împotriva guvernului Orbán sub suspiciunea de corupție, interzicând șase funcționari și personalități publice maghiare din SUA pe baza Proclamației prezidențiale 7750. Potrivit proclamației, Washingtonul poate interzice intrarea persoanelor care beneficiază de corupție și încalcă interesele americane.

Numele de pe listă nu au fost făcute publice – André Goodfriend, însărcinat cu afaceri temporar al Statelor Unite la Budapesta la acea vreme, a subliniat în repetate rânduri că nu dorește să le facă publice pentru că nu vrea să încalce drepturile de confidențialitate.

Vida Ildikó, președintele de atunci al Administrației Naționale a Taxelor și Vămilor (NAV) a declarat atunci că ea, alături de mai mulți colegi, se numără printre cei cărora li s-a restricționat intrarea în Statele Unite.

În interviul din noiembrie, el a spus că nu are de gând să demisioneze. „Dacă m-aș ridica, aș recunoaște acuzațiile”. Cu toate acestea, el și-a depus demisia în luna mai a anului următor. Vida a depus o plângere împotriva lui Goodfriend, în ciuda faptului că managerul de caz se bucura de imunitate diplomatică, astfel că împotriva lui nu s-ar fi putut iniția nicio procedură.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
ungaria
coruptie