FMI estimează că economia Ucrainei ar putea să se contracte cu 35% în 2022 dacă războiul se prelungește

FMI estimează că economia Ucrainei ar putea să se contracte cu 35% în 2022 dacă războiul se prelungește
scris 15 mar 2022

Guvernul ucrainean continuă să funcționeze, sistemul bancar este stabil iar plata datoriilor este viabilă pe termen scurt, însă invazia declanșată de Rusia ar putea arunca Ucraina într-o recesiune fără precedent iar conflictul pune de asemenea în pericol securitatea alimentară mondială, a avertizat luni Fondul Monetar Internațional.

În cel mai optimist scenariu, Produsul Intern Brut al Ucrainei se va contracta cu aproximativ 10% în 2022, plecând de la ipoteza unei soluționări rapide a conflictului și grație unui ajutor internațional substanțial, arată a prima estimare a FMI cu privire la impactul invaziei rusești asupra economiei Ucrainei, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE România - cea mai scumpă piață spot a energiei din Europa în pofida înjumătățiri prețului din ultima săptămână CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE România - cea mai scumpă piață spot a energiei din Europa în pofida înjumătățiri prețului din ultima săptămână
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu toate acestea, Fondul atrage atenția asupra incertitudinilor enorme cu privire la prognozele sale, avertizând că situația se va înrăutăți dacă conflictul se va prelungi. Utilizând ca bază de comparație războaiele din Irak, Liban, Siria și Yemen, FMI avertizează că PIB-ul Ucrainei ar putea să se contracte în acest an cu 25% până la 35%, adică semnificativ mai mult decât contracția de 10% înregistrată în 2015, în contextul războiului din Crimeea.

Comparativ, anul trecut economia Ucrainei a înregistrat un avans de 3,2%, grație unei recolte record de cereale și cheltuielilor de consum.

Însă, în urma invaziei declanșate de Rusia la data de 24 februarie, "economia ucraineană s-a schimbat dramatic", a subliniat Vladyslav Rashkovan, directorul executiv pentru Ucraina în boardul FMI. "La data de 6 martie, 202 școli, 34 de spitale și peste 1.500 de locuințe, inclusiv blocuri, zeci de kilometri de drumuri și numeroase infrastructuri critici în mai multe orașe ucrainene au fost distruse parțial sau total de trupele rusești", susține Vladyslav Rashkovan.

Săptămâna trecută, Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean a oferit o primă estimare a pagubelor provocate de războiul din Ucraina: 100 de miliarde de dolari.

În pofida pagubelor semnificative, Guvernul de la Kiev și țara continuă să funcționeze. "Băncile sunt deschise și funcționează chiar și în week-end", subliniază Rashkovan. De asemenea, Fondul apreciază că, pe termen scurt, viabilitatea datoriei externe a Ucrainei nu este amenințată. La începutul acestei luni, rezervele valutare ale Ucrainei se situau la 27,5 miliarde de dolari, "acoperind 3,8 luni de importuri actuale, o sumă suficientă pentru ca Ucraina să își respecte angajamentele", a adăugat Rashkovan.

Dincolo de pierderile umane și economice, FMI este îngrijorat de consecințele războiului din Ucraina asupra economiei mondiale. La doar trei săptămâni de la izbucnirea conflictului, prețurile la energie, materii prime și agricole au explodat. În cazul grâului, efectele ar putea fi chiar mai dramatice, avertizează instituția de la Washington. "Perturbările din sezon agricol de primăvară ar putea frâna exporturile și ar pune în pericol securitatea alimentară mondială", sunt de părere autorii raportului. Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, împreună fiind responsabile pentru aproximativ o treime din comerțul mondial.

Această evaluare economică a fost elaborată pentru a fi luată în considerare de boardul FMI, care săptămâna trecută a aprobat un ajutor de urgență de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. "Nevoile de finanțare sunt importante, urgente și ar putea crește semnificativ pe măsură ce războiul continuă", a reacționat atunci directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie
ucraina