Firmele turcești se confruntă cu un val de insolvențe pe fondul dificultăților economice

Firmele turcești se confruntă cu un val de insolvențe pe fondul dificultăților economice
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2024

Dogan Duman se gândește din greu cum ar putea să își menține fabrica de textile din Corum, centrul Turciei, pe linia de plutire, după ce a concediat cel de al treilea val de angajați pentru a-și reduce costurile, care au crescut pentru toate companiile turcești, ceea ce a generat un val de insolvențe și închideri, transmite Reuters.

Mașinile de cusut nefolosite sunt date deoparte pe culoarele fabricii de textile de la Corum, în timp ce afară sunt vizibile afișe cu mesajul "De vânzare" și porți cu lacătul pus pe ele în parcul industrial odată vibrant.

Urmărește-ne și pe Google News
Italia cere revizuirea planului de interzicere a motoarelor cu combustie în 2025 CITEȘTE ȘI Italia cere revizuirea planului de interzicere a motoarelor cu combustie în 2025
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Astfel de scene triste sunt frecvente în Turcia, consecințe ale unui efort de înăsprire a politicii monetare care durează de mai mult de un an, și care include o dobândă de referință de 50%, pentru a pune capăt mai multor ani de inflație galopantă și cerere supra-stimulată, scrie Agerpres.

Mii de companii precum cea a lui Dogan Duman, care produce jachete și sacouri pentru Zara, sunt afectate de o inflație care a ajuns la 75% la începutul anului, de o liră supra-evaluată, majorarea prețurilor la electricitate și gaze și diminuarea comenzilor la export.

"Comenzile se reduc în fiecare zi, pentru că ne pierdem competitivitatea... și cred că vor scădea și mai mult", spune Dogan Duman despre firma sa de 27 de ani, care acum lucrează la 60% din capacitate și cu 210 angajați.

Turcia este unul din primii cinci producători mondiali de haine și un furnizor important pentru mărcile de top din Europa. Însă în pofida avantajului oferit de proximitatea sa de Europa, principalul său partener, Duman spune că majorarea costurilor cu energia, mâna de lucru și cursul de schimb, l-au pus în urma rivalilor din Vietnam și Bangladesh.

"Având în vedere cursul de schimb al lirei și prognozata majorare a salariului minim anul viitor, cred că nu vom putea concura", spune Duman.

Potrivit datelor Uniunii camerelor de comerț din Turcia, aproape 15.000 de firme și-au închis porțile în primele șapte luni ale anului, în creștere cu 28% față de perioada similară a anului trecut.

Alte date sugerează că stresul insolvenței se agravează.

Compania americană Dzyne Technologies și Romarm colaborează pentru dezvoltarea capacității de apărare a României împotriva dronelor CITEȘTE ȘI Compania americană Dzyne Technologies și Romarm colaborează pentru dezvoltarea capacității de apărare a României împotriva dronelor

Portalul konkordatotakip.com spune că 982 de companii au obținut protecția tribunalului față de datornici în primele opt luni ale anului, aproape dublu față de numărul total înregistrat anul trecut. Firmele active în sectoarele construcțiilor și textilelor sunt responsabile pentru majoritatea acestor cereri de plasare în insolvență.

Însă insolvențele au efecte secundare, încetinind sau oprind plățile în întreaga economie, și majorând rata șomajului. "În încercarea de a salva o companie, zeci de firme creditoare ar putea ajunge într-o situație dificilă", spune Erdal Bahcivan, președintele Camerei de comerț și industrie din Istanbul.

Unii economiști spun că având în vedere instrumentele agresive utilizate pentru a lupta cu inflația, creșterea șomajului și inolvențelor sunt aproape o certitudine.

"Asta este o dilemă serioasă pentru guvern. Încearcă să bage monstrul pe care l-a creat înapoi în bârlog, dar nu știe cum să facă asta", spune Seyfettin Gursel, director la centrul de studii economice și social al Universității Bahcesehir.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
economia