Fermierii sârbi se mobilizează împotriva proiectului primei mine de litiu din Europa

Fermierii sârbi se mobilizează împotriva proiectului primei mine de litiu din Europa
scris 8 aug 2024

Zlatko Kokanovic, un fermier sârb în vârstă de 48 de ani, și alți consăteni au declanșat proteste la nivel național pentru a opri construirea primei mine de litiu din Europa a companiei Rio Tinto, avertizând că aceasta le va polua terenurile și va pune în pericol sănătatea publică, relatează Reuters.

Litiul este o componentă cheie a bateriilor pentru vehicule electrice și dispozitive mobile, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Stare de alertă pe piața de gaze naturale din Republica Moldova, la propunerea operatorului basarabean controlat de Transgaz din România, după asaltul Ucrainei în Rusia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Stare de alertă pe piața de gaze naturale din Republica Moldova, la propunerea operatorului basarabean controlat de Transgaz din România, după asaltul Ucrainei în Rusia
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Luna trecută, Serbia a restabilit licența Rio Tinto pentru a dezvolta ceea ce ar fi cea mai mare mină de litiu din Europa, în regiunea Jadar, din vestul Serbiei, la doi ani după ce a fost anulată din cauza protestelor grupurilor de mediu.

Dacă va fi implementat, proiectul minei de litiu Jadar din vestul Serbiei, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, ar putea acoperi 90% din nevoile actuale de litiu ale Europei și ar face din Rio Tinto unul dintre principalii producători mondiali de litiu.

Recolta de porumb din Ucraina este grav afectată CITEȘTE ȘI Recolta de porumb din Ucraina este grav afectată

Avertismentele cu privire la efectul dăunător al exploatării miniere pe care le transmit Kokanovic și vecinii săi din satul Gornje Nedeljice au motivat în ultima lună mii de oameni să iasă în stradă împotriva proiectului Rio Tinto în zeci de orașe din Serbia.

Protestatarii au dat guvernului termen până la 10 august pentru a adopta o lege care să interzică explorarea litiului.

Guvernul consideră proiectul drept o modalitate esențială de a susține economia cu probleme a Serbiei și nu a luat în considerare până acum această cerere.

Fermierii maghiari au protestat pe străzile Budapestei cu cămile CITEȘTE ȘI Fermierii maghiari au protestat pe străzile Budapestei cu cămile

Kokanovic, tată a cinci copii, care exploatează 30 de hectare de teren și produce până la 100.000 de litri de lapte pe an, avertizează că substanțele, inclusiv arsenicul și acidul sulfuric utilizate în prelucrarea litiului, precum și praful, vor provoca o poluare gravă. "(Mina) ar fi distrugerea Serbiei, pe seama sănătății noastre, pentru a elibera Uniunea Europeană de dependența de China (pentru litiu), astfel încât (UE) să poată avea o viață sănătoasă și copiii lor să poată respira un aer sănătos", a declarat Kokanovic. "Acum pot spune: Nu va exista nicio mină aici", dă asigurări fermierul.

La 19 iulie, președintele sârb Aleksandar Vucic, cancelarul german Olaf Scholz și comisarul UE pentru energie, Maros Sefcovic, au semnat un acord care ar acorda producătorilor din statele membre ale UE acces la materiile prime extrase în Serbia, printre care și litiul. Acordul este menit să reducă dependența UE de importurile din America și Asia.

Austria se plânge că plătește prea mult pentru a returna Bulgariei migranți CITEȘTE ȘI Austria se plânge că plătește prea mult pentru a returna Bulgariei migranți

Serbia nu este membră a UE, unde reglementările de mediu sunt mai stricte.

Kokanovic a declarat că protestele se vor intensifica în cazul în care guvernul nu va da înapoi, alte măsuri urmând să fie anunțate la un miting programat pentru sâmbătă în capitala Belgrad.

Vecina lui Kokanovic, Marijana Petkovic, a declarat că satul este atât de alarmat de proiectul Rio Tinto, încât este pregătit să oprească fizic utilajele de construcție a minei. "Ne vom apăra casele, pământul, biserica și cimitirul. Radicalizarea ulterioară va fi următorul pas (dacă este necesar)", a spus ea.

Ofensivă economică a Turciei în Africa CITEȘTE ȘI Ofensivă economică a Turciei în Africa

În iunie, Rio Tinto a declarat că studiile de mediu publicate recent au arătat că proiectul ar fi sigur pentru comunitățile locale.

Într-un efort de a risipi temerile legate de poluarea mortală, Ministerul sârb al Sănătății a format marți o comisie însărcinată cu studierea impactului exploatării litiului asupra sănătății umane.

"Nu se vor face săpături timp de doi ani, așa că nu are sens să stârnim panică", a declarat președintele Aleksandar Vucic.

Ungaria va permite ca în cazul centralei nucleare de la Paks să fie depășită limita de temperatură a apei Dunării CITEȘTE ȘI Ungaria va permite ca în cazul centralei nucleare de la Paks să fie depășită limita de temperatură a apei Dunării

În orașul Kragujevac din centrul Serbiei, protestatarii au semnalat că nu vor ceda în disputa privind mina de litiu și au umplut piața principală la protestul de miercuri seara. "Nu vrem litiu în Serbia. Dacă daunele aduse mediului sunt mai mari decât beneficiile economice, atunci este clar (de ce proiectul nu este bun)", a declarat protestatarul Aleksandar Jankovic.

Cu doar câteva zile înainte de a semna un acord de cooperare cu UE privind furnizarea de materii prime critice, Serbia a dat undă verde gigantului minier anglo-australian Rio Tinto pentru a dezvolta ceea ce ar putea fi cele mai mari rezerve de litiu din Europa. Cu toate acestea, proiectul ar putea fi amânat și mai mult din cauza unui nou val de proteste în toată țara.

Proiectul minier din Jadar a fost suspendat în 2022, când Belgradul, în urma protestelor a revocat aprobarea dată unui un plan de utilizare a terenului cu o suprafață de 250 de hectare. Numai că după ce, la începutul acestei luni Curte Constituțională a declarat mișcarea nelegitimă, pe 16 iulie guvernul condus de președintele Aleksandar Vučić a adoptat un decret care permite repornirea imediată a proiectului.

Google anunță funcții noi pentru Waze și Google Maps CITEȘTE ȘI Google anunță funcții noi pentru Waze și Google Maps

Trei zile mai târziu, cu ocazia unui summit din capitala sârbă la care a participat și cancelarul german Olaf Scholz, vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič a semnat un „parteneriat strategic”, o mișcare care nu a plăcut deloc ecologiștilor.

Astfel activiștii au organizat o demonstrație în masă la Belgrad pe 10 august, termenul stabilit de Alianța Organizațiilor de Mediu din Serbia (SEOS) pentru ca guvernul să răspundă preocupărilor cetățenilor cu privire la proiectul minier.

Ecologiștii spun că proiectul ar putea cauza daune semnificative ecosistemelor și ar putea polua căile navigabile din Valea Jadar din vestul Serbiei. Grupurile de opoziție susțin în general că proiectul ar aduce puține beneficii cetățenilor sârbi, acuzație pe care executivul UE o neagă vehement.

Mii de oameni protestează în mai multe orașe din Serbia împotriva acordului UE privind litiul

WWF Adria, filiala locală a ONG-ului de mediu, care nu este direct implicată în proteste, a declarat pentru Euronews că se așteaptă la un ajutor din partea Comisiei Europene în a da asigurări că Rio Tinto și toate companiile miniere care operează în țară vor fi obligate să respecte standardele riguroase de mediu ale UE.

„WWF sprijină cu fermitate aderarea la cele mai înalte standarde de protecție a mediului, cerem companiei Rio Tinto să se bazeze pe directivele privind mineritul responsabil și sperăm că instituțiile europene vor fi consecvente în abordările și politicile lor în interiorul și în afara granițelor UE”, a declarat purtătorul de cuvânt Petra Boić Petrač.

Finanțele limitează operațiunile cu numerar ale celor executați pentru datorii către stat. Limitele zilnice vor fi stabilite în funcție de datorii CITEȘTE ȘI Finanțele limitează operațiunile cu numerar ale celor executați pentru datorii către stat. Limitele zilnice vor fi stabilite în funcție de datorii

Întrebat dacă este îngrijorat că noi valuri de proteste ar putea bloca din nou proiectul de exploatare a litiului, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a răspuns că „nu comentează și nu se amestecă în afacerile interne la nivel național”.

Executivul UE a declarat pentru Euronews că „exploatarea minieră responsabilă din punct de vedere social și ecologic” este un „principiu cheie” al parteneriatelor sale globale pentru materie primă. Cel cu Serbia este al paisprezecelea acord semnat în puțin peste trei ani.

Tranziția energetică a Europei depinde de bateriile reîncărcabile pentru mașinile electrice și de o cantitate tot mai mare de stocare în afara rețelei necesare pentru a echilibra fluctuațiile energiei eoliene și solare: în consecință, ecologiștii și politicienii trebuie să ia în considerare, pe de o parte, avantajele abandonării combustibililor fosili și, pe de altă parte, problemele legate de extracția litiului și a altor materii prime critice, o activitate consumatoare de energie și potențial distructivă.

Directorul Complexului Energetic Valea Jiului a demisionat CITEȘTE ȘI Directorul Complexului Energetic Valea Jiului a demisionat

În calitate de țară candidată la aderarea la UE, Serbia este „obligată să alinieze legislația la reglementările, standardele și abordările europene, care sunt cele mai stricte din lume”, a declarat purtătorul de cuvânt Johanna Bernsel.

„Parteneriatul nostru va da și un impuls suplimentar integrării economice a Serbiei cu UE, în vederea aderării și integrării depline pe piața unică, în conformitate cu ambiția noului plan de creștere pentru Balcanii de Vest”, a spus Bernsel, adăugând că planurile de a produce baterii și mașini în Serbia pot genera 20.000 de potențiale locuri de muncă.

Compania Rio Tinto, care în 2004 a descoperit rezerve uriașe de litiu, susține că discursul public despre proiectul mineri de litiu planificată a fost afectat de dezinformare și, potrivit unui insider al companiei care a vorbit cu Euronews sub condiția anonimatului, de „știrile false” și de politică.

„Recunoaștem dreptul sârbilor de a protesta, însă încurajăm persoanele preocupate de impactul proiectului asupra mediului să citească proiectul de evaluare a impactului asupra mediului și materialele informative asociate care au fost puse la dispoziția publicului pe 13 iunie”, a spus un purtător de cuvânt al sectorului minier și metalurgic într-o declarație trimisă prin e-mail.

Deși schimbarea poziției guvernului sârb a fost prezentată ca o undă verde pentru continuarea proiectului minier, compania Rio Tinto se regăsește din nou în poziția în care se afla cu puțin timp înainte ca guvernul să blocheze proiectul în ianuarie 2022, fiind nevoită să recalculeze cheltuielile de capital și să reseteze termenele limită pentru a pune din nou lucrurile în mișcare. Ceea ce înseamnă că operațiunile miniere vor putea începe doar peste câțiva ani.

„Deși planul de utilizare a terenului al proiectului minei de la Jadar a fost reluat, înainte de a putea continua, proiectul trebuie să treacă printr-o fază lungă de proceduri legale, de evaluare a impactului asupra mediului și de autorizare, precum și de consultări publice și evaluări comerciale”, a spus un purtător de cuvânt de la Rio Tinto.

viewscnt
Afla mai multe despre
litiu
mina
serbia
proteste