Un grup de fermieri maghiari protestatari au condus două cămile prin centrul Budapestei, îndreptându-se spre Ministerul Agriculturii, în încercarea de a sensibiliza opinia publică cu privire la impactul grav al schimbărilor climatice asupra sectorului agricol din Ungaria, scrie Reuters.
“Legătura dintre cămile și deșert este evidentă”, a declarat Laszlo Kulcsar, organizatorul protestului. “Acesta este motivul pentru care ne-am gândit la această idee de a folosi cămilele pentru a evidenția deșertificarea țării”, arată G4Food.
Schimbările climatice reprezintă o amenințare tot mai mare pentru Ungaria, în special pentru regiunea centrală Homokhatsag, o zonă agricolă crucială care produce porumb, cereale și floarea soarelui, au avertizat oamenii de știință. Sectorul a suferit pierderi de miliarde de dolari în ultimii ani din cauza secetelor severe.
Protestatarii, în număr de aproximativ 60 și însoțiți de muzicieni și artiști, au cerut guvernului să lanseze un program de colectare a excesului de apă de ploaie și a apei de la inundații pentru irigații în perioadele secetoase.
“În acest moment, râurile sunt constrânse între baraje, avem o protecție strictă împotriva inundațiilor, ne protejăm de inundații, dar în loc de asta, ar trebui să gestionăm inundațiile”, a declarat fermierul Peter Balogh.
În 2022, o secetă “istorică” a cauzat pierderi de 1 000 de miliarde de forinți (2,7 miliarde de dolari) pentru sectorul agricol, potrivit Ministerului Agriculturii.
CITEȘTE ȘI FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucraineneAnul acesta, Ungaria a cunoscut perioade de secetă similare. Un raport al Serviciului Meteorologic Maghiar publicat miercuri arată că peste 80 % din teritoriul țării se confruntă cu secetă de nivel mediu până la severă.
Seceta din acest an a cauzat deja o pierdere de cel puțin 240 de miliarde de forinți (655 de milioane de dolari) în profituri numai din producția de porumb, a declarat economistul Gyorgy Rasko, citat de postul de televiziune RTL.