Facebook a oprit o încercare de influențare a alegătorilor în Republica Moldova, ceea ce alimentează temeri cu privire la faptul că alegerile europene din mai ar putea fi vizate la rândul lor, a anunțat gigantul american, relatează Reuters.
Angajați ai Guvernului moldovean aveau legături cu o parte a acestor activități, a anunțat grupul, cu sediul în California. Autoritățile de la Chișinău au negat că ar ști ceva în acest sens, scrie News.ro.
Facebook a precizat că a șters numeroase pagini și conturi concepute astfel încât să pară pagini de opinie independente și să se prezinte drept o organizație locală de verificare a faptelor în vederea alegerilor parlamentare prevăzute la sfârșitul săptămânii.
CITEȘTE ȘI "La guvernu' ăsta îi pasă mai mult de ogari decât de iepuri"”Ei au creat, astfel, o buclă de feedback”, a declarat la Bruxelles însărcinatul Facebook cu securitatea cibernetică Nathaniel Gleicher.
”Potrivit evaluărilor noastre, existau legături între o parte a acestei activități și persoane asociate Guvernului moldovean”, a precizat el.
Guvernul a anunțat că salută orice inițiativă de combatere a știrilor false "fake news", precizând că nu verifică conturile private a celor peste 200.000 de angajați ai statului.
”Ei au diverse vederi și opinii politice, iar statul este obligat să mențină limita între lupta împotriva fenomenului Fake News și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor”, a subliniat Executivul.
Facebook a anunțat că a șters 168 de conturi, 28 de pagini și opt conturi de Instagram cu un ”comportament neautentic”. Aproximativ 54.000 de conturi au urmărit cel puțin una dintre aceste pagini pe reșeaua de socializare.
Deținătorii paginilor și conturilor respective au postat de obicei mesaje despre știri locale și probleme politice precum solicitări de educație în limbile rusă și engleză și o eventuală reunificare cu România, a precizat gigantul.
APĂRAREA ALEGERILOR
Facebook și-a intensificat eforturile în lupta împotriva dezinformării, vizând conturi din Rusia, Iran și Indonezia în ultimul an, în urma unor critici cu privire la faptul că nu face suficient să oprească extremismul și propaganda online.
Vulnerabilitățile expuse în această fostă republică sovietică, situată între România, un stat membru UE, și Ucraina, reprezintă totodată un avertisment înaintea alegerilor în Ucraina și alegerilor europene.
Uniunea Europeană (UE) exercită presiuni asupra giganților rețelelor de socializare să facă mai mult pentru a opri ceea ce denunță drept încercări ruse de a submina democrații occidentale prin campanii de dezinformare care seamănă disensiuni. Rusia a negat în mod repetat acuzațiile.
Tentative simple de manipulare pot afecta alegerile, a avertizat Gleicher. ”Începem să observăm că actori încearcă să creeze impresia că există o manipulare, fără să existe prea multe conturi”, a declarat el.
”Echipele noastre sunt deja operaționale și se concentrează asupra alegerilor parlamentare europene, iar aceste (acțiuni) nu vor face decât să crească odată cu apropierea alegerilor, iar rimul amenințării crește”, a declarat el.
Afectat de scandaluri, Guvernul prooccidental moldovean nu a reușit să crescă nivelul de trai în țară. Acest lucru i-a împins pe mulți alegători către socialiști, favorabili unei apropieri față de Rusia.
Parlamentul European (PE) a catalogat în noiembrie Republica Moldova drept un ”stat captiv al unor interese oligarhice” și există îngrijorări cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare moldovene de la 24 februarie.
Potrivit unor analiști, scrutinul nu va conduce la formarea unei majorități parlamentare, ceea ce ar putea conduce la luni de dispute sau la convocarea unor noi alegeri.