Europarlamentarul bulgar Petăr Vitanov (Partidul Socialist Bulgar/ S&D) le-a declarat jurnaliștilor de la Strasbourg că, în opinia sa, Bulgaria, România și Croația nu vor fi primite în Schengen.
Vitanov a explicat că se vorbește despre pregătirea separării Bulgariei de România, inclusiv de Croația. Unele țări încearcă să speculeze acest lucru, iar multe altele nu doresc o astfel de separare, deoarece nu există niciun temei, transmite Rador.
„Aceasta ar fi o variantă extrem de negativă pentru noi și o umilință politică pentru țara noastră. Cred că obiectivul numărul unu este să dejucăm așa ceva. Nu există motive legale, tehnice sau politice pentru care ar putea exista vreo separare între noi și celelalte două țări care sunt candidate la Schengen”, a subliniat europarlamentarul.
Potrivit acestuia, Bulgaria „atârnă ca o piatră de moară pentru celelalte două țări”. „Motivul este că nu avem guvern, nu are cine să-și asume angajamente pe termen mediu și lung. Este foarte convenabil ca statele membre să ne ignore și să ne umilească”, a subliniat Vitanov, adăugând că partidele din Bulgaria trebuie să fie mult mai active.
În opinia sa, doar prin mobilizare generală se poate spera la un rezultat mai bun. „Aceasta include o societate care trebuie să știe că ne umilesc, partide politice care să folosească întregul set de instrumente pentru discuțiile interparlamentare, precum și un guvern care dispune de multe pârghii de influență”, a remarcat europarlamentarul bulgar. Potrivit acestuia, reprezentanțele diplomatice ale Bulgariei trebuie să fie, de asemenea, mai activ implicate. Este necesară o analiză juridică pentru a stabili dacă o separare ar putea avea loc în mod pur legal. Motivul este că în Parlamentul European și în Comisia Europeană a fost luată decizia privind admiterea Bulgariei și României în Schengen.
Și europarlamentarul Radan Kânev a vorbit despre o posibilă decuplare a Bulgariei. Potrivit spuselor sale, guvernul bulgar trebuie să-i convingă mai întâi pe partenerii săi europeni că „corupția din Bulgaria, care este o realitate, nu este o piedică pentru capacitatea țării de a își proteja granițele”. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru opoziția unor țări privind primirea Bulgariei în Schengen este faptul că Europa se află sub o presiune crescută a migranților. Acest lucru crește tensiunea internă în cadrul acestor societăți.
Întrebat dacă România poate fi acceptată fără Bulgaria în Schengen, Kânev a spus că acesta este un risc care nu poate fi exclus. Potrivit acestuia, un astfel de scenariu ar fi un „coșmar strategic” pentru Bulgaria. „Acesta este un risc care trebuie prevenit de Bulgaria cu orice preț. Noi aproape că nu facem politică europeană la nivel de guvern”, a mai spus europarlamentarul. Motivele pentru care Bulgaria și România nu sunt admise la Schengen sunt pur economice, a declarat europarlamentarul Anghel Djambazki, în fața jurnaliștilor de la Strasbourg.
Președintele Parlamentului bulgar propune o întâlnire cu omologii săi din România, Croația, Țările de Jos și Austria privind Schengen
În paralel, președintele Adunării Naționale de la Sofia, Vejdi Rașidov, a propus desfășurarea unei întâlniri între președinții parlamentelor Bulgariei, României și Croației cu omologii lor din Țările de Jos și Austria. Scopul întâlnirii este de a fi informați despre toate eforturile depuse și despre pregătirea Bulgariei, României și Croației pentru aderarea la Spațiul Schengen.
Vejdi Rașidov a făcut propunerea în cadrul întrevederii sale cu președintele Parlamentului Croației, Gordan Jandrokovic, la Strasbourg. În cadrul discuției cu omologul său croat, Rașidov a subliniat că Bulgaria îndeplinește de multă vreme toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen, iar acest lucru a fost confirmat în repetate rânduri de Comisia Europeană și Parlamentul European.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Întreruperi masive de curent în Republica Moldova. Care este cauza„Bulgaria este un membru onest și loial al UE. Nu este corect ca pentru țara noastră să se stabilească pretenții politice suplimentare, cum nu au fost puse altor țări”, a subliniat în mod categoric președintele Adunării Naționale de la Sofia. Vejdi Rașidov și-a exprimat încă o dată rezervele față de o posibilă separare a Bulgariei, României și Croației la viitorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne, de la începutul lunii decembrie.