Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, indică un comunicat al PE.
Eurodeputații au adoptat, cu 494 voturi ''pentru'', 58 ''împotrivă'' și 44 abțineri, o rezoluție legată de ultimele evoluții din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Documentul subliniază că atacurile și atrocitățile deliberate comise de forțele ruse și reprezentanții acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar constituie acte de terorism și crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul și "recurge la mijloace teroriste".
Întrucât în prezent Uniunea Europeană nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European le solicită UE și statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia.
Între timp, eurodeputații solicită Consiliului să includă organizația paramilitară rusă ''Grupul Wagner'', Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut și sub numele de ''Kadîroviți'', precum și alte grupări armate, miliții și interpuși finanțați de Rusia, pe lista UE a teroriștilor.
Parlamentul European solicită Uniunii Europene să izoleze și mai mult Rusia la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența Rusiei la organizații și organisme internaționale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Eurodeputații doresc, de asemenea, ca relațiile diplomatice cu Rusia să fie reduse, contactele UE cu reprezentanții oficiali ruși să fie menținute la nivelul minim absolut, iar instituțiile din UE afiliate statului rus ce răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise și interzise.
În contextul escaladării actelor de terorism ale Kremlinului împotriva civililor ucraineni, rezoluția PE solicită statelor membre să finalizeze rapid lucrările privind un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.
Eurodeputații mai doresc ca țările UE să prevină, să investigheze și să urmărească penal orice eludare a sancțiunilor existente și, împreună cu Comisia Europeană, să ia în considerare posibile măsuri împotriva țărilor care încearcă să ajute Rusia să eludeze măsurile restrictive puse deja în aplicare.