Estonia testează un pașaport de vaccinare care să fie recunoscut în lumea întreagă

Estonia testează un pașaport de vaccinare care să fie recunoscut în lumea întreagă
scris 10 feb 2021

Estonia colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a dezvolta pașapoarte vaccinale digitale, care vor include un cod QR ce ar putea fi recunoscut la nivel mondial, informează AFP.

Problema unui astfel de proiect este aceea de a ști dacă autoritățile care verifică un astfel de certificat "pot avea încredere" în sursa documentului, a subliniat Marten Kaevats, consilier al guvernului estonian pe probleme tehnologice, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Oscar 2021 - „Colectiv”, pe lista scurtă pentru nominalizare la categoriile „cel mai bun documentar” și „lungmetraj internațional” CITEȘTE ȘI Oscar 2021 - „Colectiv”, pe lista scurtă pentru nominalizare la categoriile „cel mai bun documentar” și „lungmetraj internațional”

Estonia dispune deja de propriul sistem de dosare de sănătate în format electronic, care conțin informații despre vaccinuri, însă majoritatea țărilor lumii nu au astfel de registre și deocamdată nu există o metodologie de recunoaștere reciprocă a acestui tip de documente naționale.

Proiectul reprezintă una dintre numeroasele inițiative vizând pașaportul vaccinal digital care au fost lansate la nivel mondial, dar care ridică, totuși, o serie de întrebări urgente în legătură cu respectarea vieții private și a drepturilor omului.

OMS a dat la rândul său dovadă de prudență și nu recomandă pentru moment pașapoartele de vaccinare pentru călătorii, întrucât nu le consideră o garanție suficientă ce asigură protecție împotriva transmiterii noului coronavirus.

Un acord încheiat între OMS și Estonia constă în dezvoltarea unui "card galben cu senzor" - o versiune digitală a unui sistem deja existent de documente tipărite ce asigură dovada vaccinării împotriva febrei galbene.

Potrivit lui Marten Kaevats, care este și consilier al OMS în chestiuni digitale legate de sănătate, este "imposibilă" crearea unui sistem de identificare digitală la nivel mondial în lunile imediat următoare, iar o combinație între certificatele tipărite și cele electronice pare mult mai probabilă.

Pentru a răspunde unor preocupări similare, proiectul comun OMS-Estonia se bazează pe principii conform cărora oamenii ar trebui să dispună de dreptul de a-și suprima datele personale, iar grupurile tehnologice nu ar trebui să fie autorizate pentru a obține profit de pe urma datelor pe care le gestionează.

viewscnt
Afla mai multe despre
estonia
pasaport
vaccinare