Dosar penal pentru delapidarea a 12 milioane de dolari, la importul energiei electrice în Republica Moldova

Dosar penal pentru delapidarea a 12 milioane de dolari, la importul energiei electrice în Republica Moldova
scris 14 sep 2021

Procuratura Generală a R.Moldova a anunțat că a demarat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului ”prin intermediul unor scheme criminale la importul energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari”. Totul s-ar fi întâmplat în 2008, atunci când Igor Dodon se afla în funcția de ministru al Economiei, iar Zinaida Greceanîi era pe atunci șefa Cabinetului de Miniștri. Socialiștii s-au arătat deranjați de informațiile oferite de procurori și au condamnat ”falsul lansat de unele instituții media politizate”, transmite RFI România.

”În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11.927.173 dolari, echivalentul a 123 957 916 lei”, susțin procurorii moldoveni.

Urmărește-ne și pe Google News
Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Potrivit anchetei, schema realizată le-ar fi permis persoanelor implicate ”să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț”. ”Ținând cont de complexitatea cazului, al cărui obiect juridic vizează securitatea energetică a statului, prin Ordonanța procurorului general a fost dispusă efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori”, anunță Procuratura Generală.

Precizăm că, în iunie 2021, Procuratura Generală a confirmat verificarea legalității încheierii în 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina.

La scurt timp după anunțul procurorilor, Partidul Socialiștilor, al cărui lider este acum Igor Dodon, a venit cu o reacție. ”În anunțul făcut de Procuratura Generală privind investigarea unor acțiuni din 2008, nu figurează niciun nume. Este obligația oamenilor legii să verifice și să stabilească adevărul, cu toate că acest subiect a fost aruncat în spațiul public de mai multe ori, inclusiv de regimul Plahotniuc”. ”Prin interpretări forțate ale unor subiecte, regimul antipopular de la guvernare încearcă să acopere nemulțumirea populației legate de măsurile de restricție impuse de autorități și de la proasta gestionare a crizei pandemice. Facem apel la instituțiile media să fie corecte în prezentarea informației și să nu speculeze ori să inventeze fapte care nu corespund adevărului”, se arată într-un comunicat al Partidului Socialiștilor.

 În noiembrie 2017, experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat dovezi că, în 2008, în Republica Moldova ar fi funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă. La scurt timp însă procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianâi, scrie portalul Anticuropție de la Chișinău.

Potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova ar fi fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.

viewscnt
Afla mai multe despre
dosar penal
republica moldova