Washingtonul este dispus să discute promisiunea de a nu desfășura rachete lansate de la sol sau forțe de luptă în Ucraina dacă Rusia este de acord să facă același lucru, potrivit unor documente confidențiale care, potrivit ziarului spaniol El Pais, reprezintă răspunsurile scrise ale Washingtonului și NATO la cererile de securitate ale Rusiei.
El Pais nu a precizat cum a obținut documentele, transmite Reuters.
Statele Unite și aliații săi din NATO sunt, de asemenea, gata să discute măsuri reciproce pentru a evita incidente periculoase în aer sau pe mare și pentru a asigura Moscova că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate în România și Polonia, potrivit documentelor publicate de ziar, scrie Hotnews.ro
Statele Unite și aliații lor din cadrul NATO au propus Moscovei măsuri în vederea controlului armamentului - și anume o reînnoire a tratelor privind controlul rachetelor nucleare - și unei restabiliri a încrederii, cu scopul de a îndepărta amenințarea unei noi ofenive ruse în Ucraina, potrivit unor documente dezvăluite miercuri de cotidianul spaniol El Pais, relatează AFP.
Aceste propuneri, prezentate în scrisori atât de către NATO, cât și de către Statele Unite, ca răspuns scris unor revendicări ruse, subliniază în mod ferm că atât Ucraina, cât și orice alt stat suveran au dreptul să ceară să adere la NATO, potrivit unui text publicat pe site-ul publicației spaniole.
În răspunsul lor, Statele Unite propun, de asemenea, asumarea unor ”angajamente reciproce din partea Statelor Unite și Rusiei să nu desfășoare sisteme terestre de lansare de rachete ofensive și forțe permamente însărcinate să lupte pe teritoriul ucrainean”.
Atât Washingtonul, cât și NATO cer Rusiei să-și restabilească relațiile diplomatice cu Alianța Nord-Atlantică și să renegocieze și să înnoiască cu Statele Unite tratate privind controlul rachetelor nucleare.
Moscova este îndemnată, de asemenea, să revină în Consiliul NATO-Rusia, un organ diplomatic ”care oferă dialogul și parteneriatul în locul conflictului și neîncrederii”, se arată în aceste scrisori.
NATO și Kremlinul au răspuns la întrebările Reuters că nu pot comenta noile informații.
CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe RomâniaMinistrul român de Externe, Bogdan Aurescu a calificat miercuri drept ”nonsens” acuzațiile lui Vladimir Putin, care a susținut din nou, marți, că scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă o amenințare pentru Rusia.
Președintele rus a acuzat marți că americanii folosesc Kievul pentru a atrage Rusia într-un „conflict armat” și a spus că dacă Ucraina va deveni membră NATO, ar încerca cu forța să recucerească Crimeea.
Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus marți, într-un apel telefonic, omologului său rus, Serghei Lavrov, că acesta ar fi momentul să retragă trupele ruse de la granița cu Ucraina dacă nu intenționează să invadeze.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prostMinistrul rus de externe a declarat că omologul său american a admis că există motive pentru a discuta îngrijorările Rusiei cu privire la securitatea sa.
Rusia a negat marți că a trimis un răspuns SUA cu privire la replica Washingtonului privind garanțiile de securitate cerute de Kremlin, afirmând în schimb că a trimis o serie de întrebări suplimentare.
SUA au primit un răspuns scris din partea Moscovei la scrisoarea privind criza din Ucraina, a declarat luni un oficial american, fără a da detalii despre conținutul documentului.